Стотици изчезнали след корабокрушение в Средиземно море

Военни и търговски кораби търсят оцелели

19.04.2015 | 18:18
Стотици изчезнали след корабокрушение в Средиземно море

Стотици хора може би са потънали след като кораб със 700 имигранти се обърна в Средиземно море, съобщава ВВС, цитирайки италианската Брегова охрана на 19 април 2015.

Провежда се мащабна спасителна операция.

Катерът, вероятно едва 20 метра дълъг се е обърнал към полунощ срещу 19 април местно време в либийски териториални води южно от италианския остров Лампедуза.

От модата са извадени 28 души и 24 тела.

Най-малко 900 нелегални имигранти са загинали при прекосяване на Средиземно море през 2015 по данни на Агенцията за бежанците на ООН, UNHCR.

Италиански военни кораби, малтийският флот и търговски кораби участват в спасителната операция на 130 мили /210 км/ от бреговете на Лампедуза и 17 мили/27 км от Либия.

Говорителят на италианската брегова охрана е казал на ВВС, че всички усилия са насочени към търсене и спасяване.

Както се вижда от картата на Марин Трафик /към 18ч. на 19 април 2015/, районът е оживен морски път.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат е провел разговори с европейски лидери за ситуацията в средиземно море. Той ще се срещне в понеделник, 20 април в Рим с премиера на Италия, Матео Ренци:

 

Италианският премиер Матео Ренци призова лидерите на ЕС да се съберат на извънредна среща по въпросите на имиграцията в следващата седмица, съобщи говорителят на Ренци, цитиран от Ройтерс.

Италианският премиер, който свика извънредно заседание на правителството, е бил в контакт с няколко европейски лидери. Той е поискал извънредна среща за решаване на ескалиращата мигрантска криза.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър: "Разговаряхме с премиера Мускат /на Малта/ след трагичната смърт в Средиземно море. Ще продължим разговорите с европейските лидери, Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност /EEAS/ как да облекчим ситуацията:

 

Малтийският флот е засякъл сигнал за бедствие към 22ч. в събота, 18 април.

Бреговата охрана е наредила на португалски търговски кораб, намиращ се в близост да окаже помощ, но след пристигането му катерът потънал, по всяка вероятност след като ужасените пасажери са се струпали на единия борд.

 

Най-голямата трагедия досега

Трагедията е последната от черната серия на смъртни случаи на мигранти, опитващи се да достигнат Европа на борда на претоварените лодки на трафикантите.

Папа Франциск призова в неделя, 19 април европейските лидери да действат, за да прекратят смъртта пред бреговете на Италия.

Хуманитарни организации призовават да се поднови операцията на италианския военноморски флот за търсене и спасяване, наречена Mare Nostrum, която бе прекратена в края на 2014.

Италия прекрати операцията след като не успя да убеди европейските партньори да си поделят разходите от 9,7 млн евро на месец. Появиха се съмнения дали операцията не насърчава мигрантите да поемат опасното плаване през Средиземно море.

Mare Nostrum бе частично заменена от по-малката европейска програма Тритон/Triton, която разполага само с част от ресурсите и човешката сила, използвана от Италия.