Частично подобрение на приема на бежанци у нас, отчитат от Амнести интернешънъл

Ситуацията с интеграция остава непроменена, посочват от организацията

25.02.2015 | 08:45 Редактор: Мариета Иванова
Частично подобрение на приема на бежанци у нас, отчитат от Амнести интернешънъл

Условията за приемане на хора, търсещи убежище в България, частично са се подобрили, посочват от Амнести интернешънъл в годишния си доклад за състоянието на човешките права, предава БТА. От организацията посочват, че се запазват опасенията, свързани с достъпа до българска територия и интеграцията на бежанците.

Превенцията и разследването на престъпленията от омраза от властите са неадекватни, подчертава групата.

Докладът припомня развитието на ситуацията с бежанците, насочили се към България. През 2014 година броят на бежанците и мигрантите рязко се е понижил заради правителствената политика, приета през ноември 2013 година, която е насочена към намаляване на броя на хората, влизащи нелегално в България.

Редица неправителствени организации документираха нарушения, включително незаконно екпулсиране на хора обратно в Турция, без да им се даде възможност да поискат убежище, каквото властите упорито отказват, отбелязва Амнести интернешънъл, и допълва, че официално разследване е започнато само по един подобен случай.

Получилите бежански статут в България се изправени пред проблеми в достъпа до образование, жилищно настаняване, здравеопазване и други обществени услуги.

Организацията припомня проблемите, с които се сблъска Българският хелзинкски комитет - данъчни проверки и нападки от крайно десни групи.

Остават опасенията, свързани с ефективността и независимостта на разследванията по обвинения в полицейско насилие, според доклада.

Амнести интернешънъл обръща внимание също така на престъпленията от омраза срещу етническите малцинства и имигрантите. Между юли и септември организацията е проучила 16 случая на предполагаеми престъпления от омраза, като този мотив е бил разследван само в един от тях.

Продължава да има законодателни пропуски относно престъпленията от омраза срещу други характеристики като сексуална ориентация, полова идентичност или инвалидност, посочва групата.