Кунева призова да не се реагира с паника на нелеката международна обстановка

Вицепремиерът даде висока оценка на работата на министрите на отбраната и на външните работи за създаването на центъра на НАТО у нас

06.02.2015 | 15:16 Редактор: Мариета Иванова
Кунева призова да не се реагира с паника на нелеката международна обстановка

Министрите на отбраната и на външните работи изясниха добре създаването на командния център на НАТО у нас и аз давам висока оценка на работата им като координиращ вицепремиер, коментира пред медиите в парламента Меглена Кунева.

По думите й дали  Народното събрание ще разгледа създаването на центъра е правно-технически въпрос на парламента.

Тя подчерта, че трябва да се направи тълкуване на Конституцията и Правилника на Народното събрание.  

Кунева определи международната обстановка като нелека, но призова да не се реагира с паника.

Съветът по сигурност към Министерския съвет си върши работата, каза Кунева и добави, че членството в ЕС е много важен за България факт в момента.

ЕС ще направи още много мирни крачки и те ще се оценят от всички партньори, категорична бе Меглена Кунева.

По повод дипломатическите совалки на Меркел и Оланд тя изрази мнение, че е добре да се подчертава спешността на вземането на решение. Чувството за спешност трябва да е ясно изразено и от Руската страна и когато тези съвместни дипломатически актове се правят от мотора на Европа – Германия и Франция - и то от самите лидери на държавите, преди решението на Европейския съвет, мисля, че е добър дипломатически знак, коментира още Кунева.  Тя обясни, че така ще се даде възможност на Руската страна да обмисли позицията си, да осмисли миротворческата воля на ЕС, справедливите искания на Съюза и справедливата защита на международното право.

На въпрос за бежанците Кунева коментира, че екипът й е заварил три стратегии за бежанците, натрупани от 2008 г. и без връзка помежду им.  С една стратегия не може да се заличи или оправдае непредприемането на действия, каза още вицепремиерът и изброи, че  имало публично изслушване на новото ръководство на Агенцията за бежанците като първа стъпка, а като втора е създаден Национален съвет по интеграцията, председателстван от двама вицепремиери, което е достатъчно ясен знак за  волята да се реши проблема.

Ние разчитаме със съвместни усилия с вицепремиера Калфин да организираме европейски средства за бежанците, като в някои райони това би създало и работни места, обясни Кунева. Също проучваме всички възможности общините, които решат да предприемат крачка по посока на интеграция на бежанци, да бъдат компенсирани като тяхното дължимо съучастие в европейските проекти от например 20 %, бъде опростено. Това са разговори, които вече сме водили с Европейската комисия, обясни още Кунева.

По-късно от парламентарната трибуна тя призова да не се прави пропаганда от световната трагедия, пред която в момента светът е изправен, по отношение на бежанския натиск. България е ангажирана с международни конвенции, включително и през Народното събрание, което ги гласува и ни задължават да се държим хуманно и да си изпълняваме ангажиментите, каза тя. Българските органи внимателно следят ситуацията. Има нелегални хора и такива с отказан статут на бежанец и те са в компетентността на МВР и Гранична полиция и с темата не трябва да се спекулира, особено от парламентарната трибуна, нито политически, категорична бе Меглена Кунева.