Кремъл разчита на конструктивен диалог с Оланд и Меркел за Украйна

Германският канцлер подчерта, че не е ясно дали с френския президент ще постигнат пробив в преговорите

06.02.2015 | 14:39 Редактор: Мариета Иванова
Кремъл разчита на конструктивен диалог с Оланд и Меркел за Украйна

„Готови сме да водим разговор по конструктивен начин с цел постигане на едни или други договорки, които да помогнат за общата стабилизация на ситуацията, установяване на преки контакти между официалните представители на Киев и Донбас, така че те да помогнат за по-ефективната работа на контактната група и да помогнат за възстановяването на икономическият връзки между Украйна и Югоизтока,“ коментира помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

Той е информирал още, че преговорите на високо ниво ще бъдат предшествани от консултации на правителствените лидери.

От друга страна, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е ясно дали заедно с френския президент Франсоа Оланд ще постигнат пробив в предвидените за днес разговори с руския президент Владимир Путин за уреждане на кризата в Украйна, съобщи БТА, позовавайки се на информация на Reuters и ДПА.

"Знаем, че е напълно неясно дали ще постигнем примирие с тези разговори. Не знаем дали това ще стане днес или ще бъдат нужни допълнителни разговори", каза Меркел пред репортери в Берлин, преди да замине за Москва.

"Не знаем дали тези разговори в Москва днес ще бъдат кратки или дълги, нито дали ще са последните. Можем само да се опитаме да направим това, което е по силите ни, за да решим този конфликт и особено за да спрем кръвопролитията", заяви тя и отбеляза, че "ситуацията е променлива".

Меркел отхвърли твърденията, че е повдигнала въпроса за териториални отстъпки, като каза: "Като германски канцлер никога не бих се замесила в териториални въпроси, прескачайки ръководителя на друга страна - в случая Украйна.

Още по темата

Припомняме, че германският канцлер и френският президент посетиха преди ден Киев, а днес са в Москва, за да представят нов план за регулиране на конфликта в Източна Украйна. Влошилата се ситуация в Донбас стана причина за инициирането на посещението. Според някои експерти това е последен опит за намиране на решение на конфликта.