1200 нови места за бежанци, планират от Агенцията за бежанците

Мярката е заложена в приоритетите на агенция за годината

03.02.2015 | 14:37 Редактор: Мариета Иванова
1200 нови места за бежанци, планират от Агенцията за бежанците

Държавната агенция за бежанците обсъжда с Министерството на отбраната мерки за увеличаване на капацитета на настаняване на бежанци у нас. В тази връзка се водят разговори за изграждане на два нови района за настаняване с по 600 места всеки, съобщиха от правителствената пресслужба, която се позовава да думите на председателя на Агенцията  Никола Казаков. Той е представил днес- 3 февруари, приоритетите на ръководената от него Агенция за годината. Сред тях са: подобряване на процедурата по предоставяне на закрила, повишаванена капацитета за прием и настаняване на търсещите закрила, подобряване на условията на живот в центровете и създаване на мерки за първоначална интеграция на бежанците.

Председателят на ДАБ посочи като свой приоритет и синхронизирането на националното законодателство с европейските стандарти и директиви. Казаков съобщи още, че Агенцията ще търси ефективно сътрудничество с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, Върховния комисариат на ООН за бежанците и неправителствените организации.

Сред целите на Агенцията са ефективно управление и усвояване на средствата по Европейския бежански фонд и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“. Друга основна задача на агенцията ще бъде изготвянето и прилагането на пакет антикорупционни мерки, сред които контрол върху процедурите по обществени поръчки и тясно взаимодействие с Главния инспекторат към МС, МВР и ДАНС.  

Сред мерките за сигурност в центровете Казаков очерта денонощна охрана на териториалните поделения, дежурства на патрулни екипи на МВР и съдействие със службите за лица с рисков профил.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, в чийто ресор попада Агенцията, подчерта, че публичното представяне на концепцията е част от диалога между властта и гражданското общество. Тя благодари на представителите на неправителствения сектор за активната им роля през последните години.

Кунева съобщи и, че на 4 февруари, съвместно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков ще внесат на заседание на кабинета проект на постановление за създаване на единен Национален съвет по миграция и интеграция. Вицепремиерът съобщи още, че се изработва и единна актуализирана националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията, както и план с мерки за интеграцията на лица, получили убежище. Подготвят се законодателни промени, които да улеснят прилагането на успешен интеграционен модел.

Във външнополитически план Кунева очерта усилия за преразглеждане на Дъблинския регламент, с оглед по-равномерно разпределение на миграционния натиск.

„Същевременно работим по евентуално предоговаряне на средствата по фонд „Убежище, миграция, интеграция“ на ЕК, както и по намирането на други възможности в рамките на кохезионните фондове, за можем да посрещнем разходите по интеграционния процес“, посочи още Кунева.

Тя беше категорична, че интеграцията е въпрос не само на хуманно отношение, но и на национална сигурност.

Кунева коментира още, че очаква Агенцията да търси активно международни средства, за да не бъде натоварван допълнително ограниченият държавен бюджет. Тя беше категорична, че всички искания за допълнителни средства трябват да имат ясна аргументация на нуждата, да се приоритизират и да се търсят възможности за пренасочване на вътрешни ресурси.