България получи признание за усилията в ограничаване на миграционния натиск

Висока оценка е била дадена и на досегашното сътрудничество в областта на вътрешните работи между България и Германия

29.01.2015 | 12:22 Редактор: Мариета Иванова
България получи признание за усилията в ограничаване на миграционния натиск

Усилията на България за ограничаване на миграционния натиск към ЕС са получили признание, съобщават от пресцентъра на МВР. Това е станало по време на срещата на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков с германския му колега Томас де Мезиер в Рига.

По време на разговорите са били обсъдени засиленият миграционен натиск към ЕС и необходимостта от укрепване на сътрудничеството в противодействието на международния тероризъм. Представени са били и мерките, предприемани от българска страна, за гарантиране на високото ниво на сигурност на българо-турската граница.

Високо е било оценено досегашното сътрудничество в областта на вътрешните работи и е била заявена готовност то да продължава да се задълбочава.

Германия ще подкрепи България в подготовката за поемане на председателството на ЕС през 2018 г. с експертиза и обучения, е било заяввено по време на срещата.

Министър Вучков е запознал министър де Мезиер с политическата ситуация в България и предприетите от правителството стъпки за реформа в сектора за сигурност и в съдебната система.

Представени са били и оценките от последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

Министър Томас де Мезиер насърчил българското правителство да продължи с предприетите реформи и да постигне конкретни, видими резултати.

Бързият, устойчив напредък ще зададе нови параметри и по отношение присъединяването на България към Шенген, е подчертал германският вътрешен министър. Той е приел поканата да посети България.