Агенцията за бежанците изпитва недостиг на преводачи

Ще има нужда от нови места за настаняване на бежанци, коментира председателят на Агенцията

20.01.2015 | 11:42 Редактор: Мариета Иванова
Агенцията за бежанците изпитва недостиг на преводачи

Агенцията за бежанците изпитва недостиг на преводачи от специфични езици в районите на Харманли, Хасково, Сливен и др. заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On  Air председателят на институцията Никола Казаков. Той посочи, че това оказва влияние върху изпълнението на процедурите. Казаков подчерта още, че направеният от ръководената от него структура анализ сочи, че през годината ще се наложи да бъдат създадени нови центрове за настаняване на бежанци, предвид очаквания по-голям миграционен приток към страната. Той уточни, че в тази връзка е възможно да бъдат възстановени стари сгради на военните. Обмисля се и идеята за създаване на подвижни модули, тъй като били по-гъвкави за управление, коментира Казаков.

Той подчерта, че работата с неправителствените организации във връзка с бежанците е установена и по тази линия няма проблем. След възникнал инцидент в началото на годината по повод реда на настаняване на бежанци в център в Харманли е била организирана среща с представители на различни неправителствени организации, на която са били установени начинът на влизане в центровете, реда на предоставяне на дарения, възможностите за комуникация в местата за настаняване и други. Казаков подчерта, че срещи между ръководената от него агенция и неправителствените организации ще се провеждат на всеки две седмици.

Говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Борис Чеширков коментира, че при създаването на нови места за настаняване на бежанци е добре да се вземат поуки от вече натрупания опит и посочи, че бежанският център в Харманли също е бил стара сграда на военните. Той посочи, че от  представляваната от него институция  изразяват готовност и желание да се включат в оглеждането и подготовката на сгради за бъдещи бежански центрове.

Чеширков посочи, че след приемането и даването на статут на бежанците следва по-сложният въпрос  с интеграцията им.

„Те трябва да имат възможност чрез една добре финансирана и подготвена програма да се интегрират, чрез един пълен курс по български език, тъй като езикът е ключът към успешната интеграция, да получат възможност да получат една добра квалификация или да докажат тази, която вече имат,“ коментира  Чеширков.