Предвидени са 442 000 лв. от бюджета на МТСП за интеграция на бежанци

Калфин вярва, че ефективната интеграция на бежанците зависи от успешното партньорство на централната и местната власт

17.01.2015 | 14:59 Редактор: Ирина Георгиева
Предвидени са 442 000 лв. от бюджета на МТСП за интеграция на бежанци

Предвидени са 442 000 лв. от бюджета на МТСП за интеграция на бежанци. Това заяви министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на среща с представителя на върховния комисар за бежанците на ООН Роланд-Франсоа Вейл. Според него мерките, свързани с бежанците трябва да са хоризонтални, а не да са фокусирани единствено в дейността на една отделна институция.

"Вярвам, че ефективната интеграция на бежанците зависи от успешното партньорство на централната и местната власт" - допълни ръководителят на националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси в МС Ивайло Калфин.

Министър Калфин отбеляза, че социалната интеграция на бежанците е сред водещите теми на министерството и по тази причина в бюджета на МТСП са предвидени над 400 000 лева за социална интеграция на бежанци – за обучения на български език и за разнообразни мерки, които да насърчат включването им в заетост. За ефективната реализация на средствата обаче, министърът изтъкна значението на доброто сътрудничество и с неправителствения сектор, както и с гражданските организации и доброволците. 

Необходимо е спешно да се изготви и приеме Национален план за действие по интеграцията на бежанците за 2015г., отбеляза министър Калфин в разговора с Роланд-Франсоа Вейл. Очаква се документът да е готов в най-кратки срокове и да подобри работата в изпълнение на приетата на 4 юли 2014 г. от МС Национална стратегия за интеграцията на лицата, получили международна закрила в Република България. 

България ползва опита и добрите практики на други държави-членки на ЕС като Франция, Австрия, Унгария и Дания при разработването на Стратегията, уточни министърът. В документа се предвижда разписване на мерки и услуги в сферата на достъпа до образование и обучение по български език, заетост, признаване на квалификации, здравни грижи, социално подпомагане, жилищно настаняване и обществена интеграция.