Психическият и физическият тормоз стана масов в училищата в Германия

Почти всеки втори учител е ставал свидетел на подобни сцени

28.04.2024 | 15:18 Редактор: Беатрис Младжова
Психическият и физическият тормоз стана масов в училищата в Германия

В Германия се наблюдава физически и психически тормоз сред учениците. Почти всеки втори представител на учителското съсловие в Германия е ставал свидетел – това констатира проучване на фондация "Роберт Бош", цитирана от германската обществена медия АРД. 47% от анкетираните учители са ставали свидетели на насилия под покрива на училището.

Особено засегнати от този проблем са училищата в социално проблемните зони. Логично е, че педагозите в такива училища носят особено тежко бреме: 36% признават, че по няколко пъти в седмицата се чувстват "емоционално изчерпани", а 27 на сто дори биха искали да подадат оставка.

Почти половината от преподавателския състав смята, че "приобщаващото образование" (включването и на по-изоставащи деца в нормалния учебен процес) е добра идея. В същото време обаче три четвърти от учителите твърдят, че в рамките на тази система въпросните деца не получават специалната подкрепа, която им е необходима. А над 40% казват, че недостигът на персонал е проблем, по който трябва да се действа веднага.

Според германския министър на образованието Бетина Щарк-Ватцингер резултатите от проучването будят тревога. Пред медиите тя заяви, че това проучване показва колко спешна е нуждата да се предприемат действия в сферата на образованието, съобщи DW.

В същото време цитираното проучване показва и още нещо: мнозинството учителки и учители (75%) са доволни от своята професия и от своето училище. И почти всички от учителското съсловие са убедени, че ученичките и учениците в тяхното училище се чувстват добре, пише в обобщение АРД.

Снимка: БГНЕС