Гърция затяга мерките срещу агресията и насилието в училищата

Родителите ще плащат ремонта в случай на вандализъм

09.04.2024 | 10:11 Редактор: Толя Стоянова
Гърция затяга мерките срещу агресията и насилието в училищата

Hови мерки на Министерството на образованието в Гърция за насилие в училище, отсъствия, вандализъм и използване на мобилни телефони. Започва функционирането на цифрова платформа за оплаквания за случаи на тормоз в училищата. Жалбите в платформата ще бъдат с регистрационен номер, получен от родителите на децата по електронен път за идентификация на ученика, съобщи предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

На платформата ще бъде описан инцидентът, който са видели или преживели децата. На първо място училището ще се заеме с него. Ако то реши, че инцидентът е много сериозен, тогава ще поеме четиричленна комисия, която ще се състои от психолог, социален работник и двама учители. 

Допълнителна мярка е връщането на петдневното отстраняване за тормоз, както и разделението на отсъствията на неоснователни до 40 и основателни до 75. Дневникът на отсъствията ще бъде дигитализиран, за да могат родителите във всеки един момент да знаят какво се случва в училището. Също така при случай на вандализъм от ученици, предположението е родителите им да бъдат натоварени финансово, за да покрият разходите за ремонт.

По отношение на използването на мобилни телефони - те така или иначе са забранени в училищата и ако ученици записват инциденти, които излагат на показ други ученици, ще бъдат предвидени тежки наказания и изключване от училище.

Снимка: БГНЕС