Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Всичко, което става в училище, е отражение на семейната среда, но не само

"Това не е някаква запазена марка в нашата страна", заяви Калоян Дамянов

22.03.2024 | 15:20 Редактор: Деси Николова

Дете със специални образователни потребности бе унижено, след като бе съблечено публично, а друг 13-годишен ученик е в "Пирогов" след побой от свой съученик. И в двата случая нормалността видимо отсъства.

"Насилието и агресията никак не са нов проблем, нито това е някаква запазена марка в нашата страна. Напротив, отдавна образователните институции и образователните власти в световен мащаб отчитат завишени тенденции, свързани с насилието сред деца. Когато става въпрос за ученици със специални образователни потребности, това има и допълнителни утежняващи обстоятелства, които няма как да не бъдат отчетени от всички, които работят в тази сфера", коментира директорът на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София Калоян Дамянов в студиото на предаването "Директно".

Според него не можем да говорим за ново явление, но обществото е станало по-чувствително при всеки един случай с насилие сред деца. 

"Всичко, което става в училище, е отражение на семейната среда, но и не само. Това е отражение на цялото ни общество, защото глобалните проблеми, през които ние сме изправени, предизвикателствата, които преодоляхме след пандемията, новите предизвикателства, свързани с военните конфликти и мигрантските конфликти, няма как да не реферират върху това, което се случва и в класните стаи", категоричен бе Дамянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.