България ще е активна в изготвянето на европейската политика за миграция

Темата ще е ключова през следващите години, заяви след среща с еврокомисаря Димитрис Аврамополус вицепремиерът Кунева

17.03.2015 | 11:53 Редактор: Мариета Иванова
България ще е активна в изготвянето на европейската политика за миграция

България ще има активно участие в изготвянето и обсъждането на стратегията на Европейския съюз за миграцията. Тя ще бъде представена от Европейската комисия през май, заяви на среща с еврокомисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамополус вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Двамата се обединиха около тезата, че миграцията ще бъде ключова тема за Европа през следващите години предвид обстановката в Близкия изток и Северна Африка, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. България настоява държавите членки да демонстрират солидарност по отношение на миграцията и тежестта да не пада само върху страните от Южна Европа, в които първо влизат бежанци и имигранти.

Тази тема ще залегне и в стратегията на ЕК за миграцията. Кунева и Аврамополус засегнаха и идеята за укрепване на граничната служба на ЕС Фронтекс.

Темата за общата европейска политика в областта на миграцията ще бъде обсъдена и при посещението на еврокомисаря в София в близките месеци.

Еврокомисарят Аврамополус заяви категоричната си подкрепа за влизането на България в Шенген. Подкрепа за българската кауза Шенген беше декларирана и на срещата на вицепремиера Кунева с Джани Питела, председател на политическата група на социалистите и демократите в Европейския парламент, и с Ана Фотига, председател на комисията по отбрана и сигурност към ЕП.

Вицепремиерът проведе и среща с българите, работещи на ръководни позиции в европейските институции. Кунева посочи, че работещите в евроинституциите са най-добрите посланици на страната ни. По думите й, цел за България е да има генерален директор в Европейската комисия, но също и повече служители на средно мениджърско ниво. В момента в институциите работят над 700 човека и страната ни се представя добре във високия ешелон, но трябват повече усилия за средния, стана ясно от думите на вицепремиера.

На срещата беше обсъдена и възможността работещите сега в евроинституциите да помагат и за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.