ЕС приоритизира бреговите операции срещу нелеганите имигранти

01.11.2014 | 11:22

ЕС пуска морски патрули в Средиземно море на 1 ноември в нова операция, която трябва да помогне на Италия да се справи с потока нелегални имигранти от Северна Африка.

Италия приключва операция Mare Nostrum пред бреговете на Либия.

Мисията стартира през 2013, след като над 300 имигранти се удавиха пред бреговете на Италия.

Операция Triton в италиански води ще разполага само с една трета от бюджета на Mare Nostrum, съобщава Би Би Си.

По-ограничените ресурси на Triton ще затруднят ЕС да спасява нелегалните имигранти в международни води, предупреждават експертите.

Ген.-секретар на Европейския съвет по бежанците Майкъл Дидринг каза, че е "жалко", че ЕС приоритизира бреговия контрол над мисиите по търсене и спасяване.

Дебатите за отговорността за осигуряване на търсене и спасяване на мигранти в Средиземно море се засилиха тази седмица, след като Великобритания обяви, че няма да подкрепи никакви бъдещи операции по търсене и спасяване по море, защото те окуражават мигрантите и желаещите да получат убежище.

Лондон твърди, че такива операции насърчават хората да се опитват да правят опасни морски преходи, които водят до фатален край.

Mare Nostrum спаси 150 000 души, съобщава Европейският съвет по бежанците /ECRE/

ECRE и Агенцията по бежанците на ООН предупредиха, че спирането на италианската програма Mare Nostrum без замяната й с добре финансирана европейска инициатива по търсене и спасяване ще означава още инциденти в морето.

Mare Nostrum действаше в международни води, а съвместната операция на Frontex, Triton, която стартира на 1 ноември 2014 ще бъде активна само на 30 морски мили от италианските брегове. Triton ще има бюджет от 2,9 милиона евро на месец.

Винсент Коштел, директор на европейското бюро на Агенция за бежанците на ООН каза, че е необходимо да се поддържа силен капацитет за спасяване на бежанци, опитващи се да намерят сигурност в Европа.

"Трябва да увеличим и правните алтернативи на тези опасни плавания, които излагат на риск живота на хората в ръцете на трафикантите", добави Коштел.