Кипър ваксинира бежанците, свалени от круизния лайнер срещу полиомиелит

27.09.2014 | 17:00
Кипър ваксинира бежанците, свалени от круизния лайнер срещу полиомиелит

Полицията в Кипър убеди 300 мигранти, които се смята, че са от Сирия, да слязат от круизния лайнер, който ги спаси, съобщава Би Би Си.

Въпреки това само 65 души са слезли в Лимасол, останалите са настояли да продължат за Италия.

 

Министерството на отбраната на Кипър съобщи, че 52 деца са били спасени от Salamis Filoxenia, който се отзовал на сигнала за бедствие, подаден на 25 септември от риболовен кораб с нелегални имигранти на 50 мили от Кипър.

Те отплавали от Латакия, Сирия седмица по-рано. Един човек казва, че платил 6000 евро, за да стигне до Италия.

Когато лайнерът застанал на кея в Лимасол, от Salamis Filoxenia първо слезли плащащите пътници: 300 руски туристи са били настанени в хотели.

След това полицията започнала преговори с бежанците, които отказвали да слязат в Кипър, защото искали да стигнат до Италия.

Според директора на Salamis Cruise Lines Кикис Василиу, загубите на компанията възлизат на стотици хиляди евро.

Бежанците са настанени в района около село Кофину, съобщава Cyprus Mail, цитирайки министъра на правосъдието Йонас Николау.

„Всеки един случай ще бъде разгледат поотделно“, каза Николау.

Някои от бежанците ще бъдат събрани със семействата си в други страни от ЕС, като Италия. Други ще поискат политическо убежище в Кипър, а трети ще бъдат върнати в родината си.

Кипърските власти арестуваха 5-членния екипаж на риболовния кораб, който е превозвал нелегалните мигранти, спасени от круизния лайнер в четвъртък. Повдигнати са обвинения в трафик на нелегални имигранти.

Кипърските власти ваксинираха всички новопристигнали за полиомиелит, във връзка с разпространението на болестта в Сирия, съобщава още Cyprus Mail.

15-хиляди тонният пътнически кораб Salamis Filoxenia плава под кипърски флаг.

Той се връщал от Кикладите към Кипър със 700 пасажери на борда, когато в четвъртък, на 25 септември засякъл сигнал за бедствие на около 50 морски мили ЮЗ от Кипър.

По график е трябвало да продължи за Хайфа, Израел.

Според собственика на Salamis Cruise Lines, компанията била помолена от кипърските спасители по море да спаси бедстващите в морето рано в четвъртък сутринта.

Според Агенцията на ООН за бежанците над 2500 кандидат-емигранти са загинали или изчезнали, преминавайки Средиземно море само през 2014, включително над 2200 от началото на юни.

По данни на Frontex за първото тримесечие на 2014 най-голям ръст на броя на нелегалнопреминаващите границите има в Средиземноморските страни: Италия, Испания и Гърция. Броят на незаконните влизания в ЕС за първото тримесечие на 2014 в страните от Централното Средиземноморие е най-голям спрямо ранния период на Арабската пролет през 2011.

Карта на миграционните потоци за първото тримесечие на 2014.

България е с най-голям годишен ръст на откритите нелегални през първото тримесечие на 2014.