ООН: Турция е изправена пред сериозна бежанска вълна

По непотвърдени данни броят на преминалите сирийско-турската граница бежанци за по-малко от два дни е над 100 хиляди

21.09.2014 | 16:35 Редактор: Мариета Иванова
ООН: Турция е изправена пред сериозна бежанска вълна

Турция е изправена пред една от най-големите бежански вълни от съседна Сирия от началото на войната  преди повече от три години, съобщават от Агенцията за бежанците на ООН,  докато цивилни продължават да бягат от сраженията между бойците от Ислямска държава и кюрдските сили, съобщава Reuters  

Бойци от Ислямска държава превзеха десетки села близо до границата и напредват към граничния град  Айн ал Араб, известен като Кобане на кюрдски, а кюрдски командири призоваха кюрдските турци да  се присъединят в сраженията, посочва БТА.

По думите на Керъл Бачелър, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за последните по-малко от два дни е потвърдена информация за най-малко 70 хиляди души, които са преминали границата между Сирия и Турция.   Реалната цифра обаче може да е над 100 хиляди, коментира Бачелър.

„Не смятам, че през последните три и половина години сме виждали  100 000 души да преминават за два дни”, посочва представителят на  Върховния комисариат на ООН.

След като първоначално връщаха хората обратно, турските власти в петък  отвориха части от границата, за да позволят  на цивилни, предимно жени, деца и старци, да преминат на безопасна територия.

Турция  в момента  приютява  1,3 милиона сирийски бежанци и служители оценяват, че помощта за бежанците е струвала на правителството над 3 милиарда  долара.

Върховният комисарят на ООН за бежанците заяви, че е получил по-малко от една четвърт от 497 милиона долара, които  поиска, за да се справи с  бежанския проблем, пред който е изправена Турция.

Ислямска държава е превзела най-малкото 64 села  около Кобане  от началото на офанзивата във вторник- 16 септември, използвайки  тежка артилерия и хиляди бойци.  Джихадистите екзекутираха най-малкото 11 цивилни в събота, включително две момчета,  заяви Сирийската обсерватория за човешки права.

Кюрдските бунтовници в Турция призоваха за защита на пограничните градове в северната част на Сирия от настъплението на джихадистите.  От началото на настъплението на джихадистите кюрдските сили са евакуирали най-малко 100 населени места в Сирия.

По-рано през деня турските части за борба с безредиците използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу турските кюрди, който се бяха събрали по границата, за да преминат в Сирия в знак на солидарност със сирийските кюрди. Турските сили за сигурност успяха да разпръснат събралите се няколко хиляди души. Тълпата от кюрди започнали да бягат, като някои от тях хвърляли камъни по жандармеристите. Не се съобщава за жертви и ранени.