70 хиляди сирийски кюрди влязоха в Турция за 24ч.

21.09.2014 | 11:31
70 хиляди сирийски кюрди влязоха в Турция за 24ч.

70 000 сирийски кюрди влязоха в Турция за 24ч., съобщи АФП, цитирайки Агенцията на ООН за бежанците /UNHCR/ на 21 септември.

"UNHCR приветства решението на Турция да осигури убежище на сирийски кюрдски цивилни от Северна Сирия“.

Турция отвори в петък, 19 септември, границите си за сирийски бежанци, които от четвъртък започнаха да напускат сектора около град Аин ал-Араб /на кюрдски Кобане/, третата кюрдска агломерация в Сирия.

Досега районът бе сравнително пощаден в конфликта в Сирия и там се бяха събрали около 200 000 бежанци, съобщава агенцията на ООН.

Аин ал-Араб е напълно обсаден от бойците на Ислямска държава, която иска да засили контрола над голяма част от границата с Турция, съобщава АФП, цитирайки НПО.

Джихадистите от екстремистката групировка са превзели 60 села в региона на Кобане от вторник вечерта и „са напреднали, достигайки до десетина км от града.

Офанзивата срещу Аин ал-Араб е опит на Ислямска държава да продължи да превзема територии около границата на Сирия с Турция, съобщава АФП.

„Голяма част от жертвите сред джихадистите не са сирийци, сред тях има чеченци и граждани на страните от Персийския залив“, казва Абдел Рахмане, директор на сирийската организация за човешки права OSHR, базирана в Лондон.

Сирийската опозиция в изгнание призовава международната общност да предотврати „етническото прочистване“ в града.

21 септември е обявен за световен ден на мира.

На 25 септември 2005 бившият ген.-секретар на ООН Кофи Анан обяви датата за световен ден на мира, в който всички страни са призовани да спазват 24-часово примирие и призова за минута мълчание в целия свят в 12:00 на обед местно време.