Турция затвори част от граничните пунктове със Сирия

За последните три дни повече от 130 хиляди сирийски бежанци са потърсили убежище в съседната държава

22.09.2014 | 16:13 Редактор: Мариета Иванова
Турция затвори част от граничните пунктове със Сирия

Бежанската криза в Турция се разраства. Невижданият приток на бежанци от Сирия към южната ни съседка стана повод Турция да затвори част от граничните си пунктове. За последните три дни над 130 000 бежанци от Сирия са пресекли границата с Турция, търсейки убежище от офанзивата на екстремистите от „Ислямска държава”, които превзеха десетки селища, обитавани от кюрди, в пограничните райони.

Анкара отвори 30-километровата гранична зона със Сирия в петък, като само за 24 часа напливът на бежанци достигна 70 хил. души. Сирийските кюрди напускат района около град Кобане, намиращ се на около 18 км от турската граница, където джихадистите от Ислямска държава поеха контрола на повече от 60 селища.

„Бежанците в момента са около 130 хил. души,” заяви Нуман Куртулмуш, вицепремиер на Турция. –„Броят им обаче може да се увеличи. Общият брой на населението в тези райони е около 400 хил. души. Смятаме, че някои от тези хора са се преселили на места в Сирия. Въпреки това, ние очакваме сериозен наплив на още стотици хиляди хора”.

Вицепремиерът добави, че властите са взели "всички необходими мерки, в случай че притокът на бежанци продължи".

Агенцията за бежанците на ООН обяви, че засилва хуманитарните си усилия в региона, защото се очаква още стотици хиляди бежанци да се опитат да преминат границата.

„Турция получава всякакъв вид помощ, но това са огромен брой хора“, посочи говорителят на агенцията Селин Юнал.

Затварянето на два от общо деветте гранични пункта е провокирано и от напрежението между турските сили за сигурност и протестиращите кюрди в Турция, които се бяха събрали по границата, за да преминат в Сирия в знак на солидарност със сирийските кюрди. Кюрдска работническа партия в Турция отправи призив към своите поддръжници да се включат в борбата с „Ислямска държава”, като обяви, че „денят на чест и слава е настъпил”.

„Ние апелираме целия наш народ и приятелите си да засилят съпротивата в сирийски Кюрдистан“, се казва в призива на партията, цитиран от AFP.