Кристалина Георгиева: Международната общност реагира късно при хуманитарните кризи

24.09.2014 | 12:53 Редактор: Ирина Георгиева
Кристалина Георгиева: Международната общност реагира късно при хуманитарните кризи

Светът е изправен пред безпрецедентни кризи и хуманитарната общност скоро няма да бъде в състояние да реагира. Това предупреждение отправи европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Според нея причината за тежката ситуация е, че международната общност рядко реагира навреме.

Кристалина Геогриева призова световните лидери да обърнат по-голямо внимание на превенцията и да действат преди войните да навлязат в разгара си. По думите й, увеличаването на средствата, заделени за хуманитарна помощ, би дало резултат само  при такъв подход.

До края на 2014 г. светът ще похарчи 17 млрд. долара  за подобни инициативи, което е 9 пъти повече, в сравнение с 2000г. Георгиева добави, че през миналата година  450 хуманитарни работници са били убити, ранени или отвлечени в размирни райони.  

„Ние не смогваме да реагираме, не защото няма пари, не защото няма хора, които да рискуват живота си, а защото нуждите растат по-бързо от нашата способност за отговор“, посочва тя.  

Според Георгиева кризите в Сирия и Ирак са показателни за бавната реакция на международната общност. Притеснителен е както броят на бежанците, така и ежедневните кръвопролития.