Не реагираме добре при бедствия и кризи, смята Георги Кръстев

Нужна е повече превенция

24.09.2014 | 11:52 Редактор: Ирина Георгиева
Не реагираме добре при бедствия и кризи, смята Георги Кръстев

Не реагираме добре при бедствия и кризи, смята Георги Кръстев, смята Георги Кръстев, програмен директор на Софийския форум за сигурност. В Сутрешния блок на България Он Ер, експертът заяви, че е нужна повече превенция - да се информират хората, да се провеждат учения, да се прогнозира какво може да се случи и как да се избегнат евентуални кризи. Нужна е и гражданска мобилизация, смята Кръстев.

При една криза е трудно да се каже чия е вината, смята Кръстев. Според него нужно е да се намерят причините за нея и да се засили обучението и превенцията в тази област. Експертът е категоричен, че трябва да се търси отговорност на виновните лица и има такива механизми в Закона за защита при бедствия. 

Кръстев коментира, че има създадена Стратегия и програми, но те или не се спазват или няма достатъчно системност при изпълнението им. Сред основните причини за бедствията са системно пренебрегване на служебните задължения, неспазване на отговорностите на собственици на язовири и обекти, администрация, допълни експертът.

На 24 септември ще се проведе Кръгла маса в експертен формат, за да бъде оценено, това което се случи тази година.

Пълният коментар в следващия видео материал: