Промените в климата - ООН търси решение на задача с много неизвестни

Вредните емисии се увеличават, най-вече заради икономическия бум в Китай и Индия

23.09.2014 | 11:48 Редактор: Ирина Георгиева
Промените в климата - ООН търси решение на задача с много неизвестни

Лидери на 120 държави, включително българският президент Росен Плевнелиев обсъждат климатичните промени в рамките на среща на върха на ООН. На нея ще се постави началото на 15-месечен процес, който би трябвало да приключи с подписване на ново международно споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Промените в климата са надвиснали като черна сянка над международното развитие – с тази позиция в съзнанието си и под натиска от страна на стотици хиляди протестиращи, световните топ дипломати ще търсят решение на задача с много неизвестни.  

Много специалисти оспорват дори теоретичния шанс на международната общност да ограничи глобалното затопляне, във времена в които температурите са средно с 2 градуса по-високи от преди индустриалната революция.  

През последните дни серия доклади посочиха тревожен факт – вредните емисии се увеличават, най-вече заради икономическия бум в Китай и Индия. Именно  заради този деликатен момент лидерите на тези две държави не присъстват на заседанието на ООН, посветено на климата. Русия също ще се въздържи от участие.  

За сметка на това стотици хиляди активисти, включително последователи на движението Occupy Wall Street издигат транспаранти по Ню Йоркските площади с еднозначно послание, което гласи: "Направете нещо!"