Захарова плаши с радиационни последици от снарядите с обеднен уран

Говорителят на МВнР на Русия смята използването им в Украйна за чудовищно

23.03.2023 | 11:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Захарова плаши с радиационни последици от снарядите с обеднен уран

Изявлението на Великобритания относно доставката на снаряди с обеднен уран за въоръжените сили на Украйна (ВСУ) имаше за цел да прекъсне дневния ред на преговорите между китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин. Това заяви в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на телевизионния канал Soloviev live.

"Те [британците] не могат да разберат по никакъв начин, че е невъзможно да се прекъсне конструктивната творческа програма с каквото и да е информационно пълнене, никаква пропаганда, манипулация на техния мейнстрийм, че руско-китайското сътрудничество създава "правилния тон за международните отношения", каза Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя подчерта, че британските изявления за доставка на снаряди с обеднен уран на украинските въоръжени сили "на фона на толкова много подписани документи и направени изявления за стабилност, мир и принос" на Русия и Китай вредят само на Великобритания. "Правенето на изявления, насочени към деструктивен дневен ред, е демонстрация на пълна безпомощност", заяви дипломатът.

Говорителка на руското външно министерство нарече обеднения уран "ужасно нещо", а евентуалното му използване в зоната на конфликта - "чудовищно". Според нея радиационните последици от използването на снаряди с обеднен уран на територията на Украйна ще бъдат невъзможни за контрол.

"Сега въздействието на използвани оръжия, снаряди ще бъде невъзможно да се контролира нито от съседните държави, нито от държавите от региона, просто няма да е възможно", каза Захарова.

Британският заместник-министър на отбраната баронеса Анабел Голди публикува писмен отговор на въпрос от член на Камарата на лордовете на британския парламент, публикуван в понеделник, че властите на Кралството ще доставят на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран и с повишена ефективност при унищожаване на бронирани машини.

Коментирайки решението на британските власти, руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Русия ще бъде принудена да отговори по подходящ начин на факта, че "колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент". Руското посолство в Обединеното кралство предупреди Лондон да не предава боеприпаси с обеднен уран на Киев. Както се подчертава в коментара на дипломатическата мисия, тази стъпка е изпълнена с ескалация на конфликта и използването на такива боеприпаси в Украйна ще се отрази на здравето на местното население.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Завислете се....
преди 1 година
Наистина ли Украйна ще приеме такива оръжия и ще застраши живота и здравето на собственото си население в собствената си територия? "Добронамерените" към Украйна британци предоставят вид ядрено оръжие, което доказано предизвиква онкологични заболявания на териториите, на които се използва (например Югославия 1999г.). Сериозно ли тази "помощ" е в полза на и от съчувствие към Украйна или цялата тази истерия по нейното въоръжаване по-скоро замаскира лични имперски интереси, за които тя плаща ? Сигнализирай за неуместен коментар