Великобритания: Русия умишлено дезинформира, че обедненият уран има общо с ядрените оръжия

Островът уточни, че използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия

21.03.2023 | 22:01 Редактор: Ирена Бакърджиева
Великобритания: Русия умишлено дезинформира, че обедненият уран има общо с ядрените оръжия

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Русия "съзнателно се опитва да дезинформира", след като президентът Владимир Путин предупреди Лондон да не предоставя на Украйна боеприпаси, които съдържат обеднен уран, предава американският телевизионен канал CNN.

Заместник-министърът на отбраната на Великобритания Анабел Голди обяви по-рано, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна снаряди с обеднен уран, предназначени за танковете Challenger 2.

"Бих искал да отбележа, че ако всичко това се случи, Русия ще трябва да реагира по съответния начин", предупреди Путин по време на пресконференция с китайския си колега. "Имам предвид, че колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент", допълни руският лидер, цитиран от "Фокус".

В отговор говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство поясни: "Британската армия използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия или способности. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира. Независими изследвания на учени от групи като Кралското общество са оценили, че всяко въздействие върху личното здраве и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран вероятно ще бъде слабо", увери говорителят.

Снимка: Pixabay