Великобритания доставя на Украйна снаряди с уран, способни да унищожават танкове

Обемът на британската военна помощ за Украйна през 2022 г. възлиза на около 2,3 милиарда паунда

21.03.2023 | 16:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
Великобритания доставя на Украйна снаряди с уран, способни да унищожават танкове

Британските власти ще доставят на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, които имат повишена ефективност при унищожаване на бронирана техника. Това се посочва в публикувания писмен отговор на заместник-министъра на отбраната на Обединеното кралство баронеса Анабел Голди на въпрос на член на Камарата на лордовете на британския парламент.

"Заедно с предоставянето на Украйна на рота от основни бойни танкове Challenger 2, ние ще доставим боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Такива снаряди са много ефективни срещу съвременни танкове и бронирани превозни средства", каза Голди в изявление, публикувано на уебсайта на парламента, цитирано от ТАСС.

Обемът на британската военна помощ за Украйна през 2022 г. възлиза на около 2,3 милиарда паунда (2,8 милиарда долара). Лондон изпрати над 10 хиляди противотанкови ракетни системи NLAW, повече от 200 бронирани превозни средства, реактивни системи за залпов изстрел M270 и прецизни ракети Brimstone. Освен това британски инструктори вече са обучили повече от 10 000 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна като част от курсовете за обучение.

Предоставената хуманитарна и икономическа помощ се оценява от властите на кралството на 1,5 милиарда паунда (1,86 милиарда долара). През 2023 г. британските власти възнамеряват да отделят най-малко 2,3 милиарда долара за военна помощ на Украйна.

Снимка: БГНЕС