Лавров: Доставката на снаряди с обеднен уран ескалира конфликта, ще отвърнем

Изследвания са оценили, че всяко тяхно въздействие върху здравето и околната среда ще бъде слабо

22.03.2023 | 16:04 Редактор: Петя Кръстева
Лавров: Доставката на снаряди с обеднен уран ескалира конфликта, ще отвърнем

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров предупреди, че доставката на снаряди с обеднен уран от Обединеното кралство на Украйна ще бъде стъпка, която ще изведе ескалацията на конфликта на ново сериозно ниво. След президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, Лавров също обяви, че Русия ще вземе предвид тези доставки при планирането на по-нататъшните си действия, съобщава вестник "Коммерсант“.

Първият дипломат на Москва увери, че е видял "изявления на някои западни представители, че, всичко е наред, няма нищо забранено от категорията боеприпаси с обеднен уран, ние не нарушаваме никакви конвенции".

"Те обаче все още помнят до какви резултати доведе използването на боеприпаси с обеднен уран в Югославия, в Ирак, когато пострадаха десетки хиляди цивилни и всъщност войници на НАТО, които използваха тези боеприпаси с обеднен уран", цитира изданието думите на Лавров.

Коментирайки възможната реакция на Москва, руският външен министър поясни: "Разбира се, ние ще вземем това предвид в нашите действия. Имаме ангажимент към международните стандарти за водене на война, имаме собствена военна доктрина. И както казаха президентът и министърът на отбраната, ще трябва да вземем предвид факта, че нашите британски колеги извеждат тази ескалация на нов, много сериозен етап".

На 20 март заместник-министърът на отбраната на Великобритания Анабел Голди обяви, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна снаряди с обеднен уран, предназначени за танковете Challenger 2.

"В допълнение към предоставянето на Украйна на танкова рота Challenger 2 ние ще предоставим боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран", поясни Голди. По думите ѝ подобни снаряди са високоефективни за унищожаване на съвременни танкове и бронирани машини.

"Бих искал да отбележа, че ако всичко това се случи, Русия ще трябва да реагира по съответния начин", предупреди Путин по време на пресконференция с китайския си колега, съобщи "Фокус".

В отговор говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство поясни: "Британската армия използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия или способности. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира. Независими изследвания на учени от групи като Кралското общество са оценили, че всяко въздействие върху личното здраве и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран вероятно ще бъде слабо".

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Вероятно ще бъде слабо......вероятно.....питайте сърбите колко е вероятно! Сигнализирай за неуместен коментар