"Време е за ново начало": Франция и Великобритания договориха миграционна сделка

Великобритания ще плати на Франция 577 млн. долара за три години

10.03.2023 | 21:46 Редактор: Михаела Димитрова

Великобритания ще плати на Франция 577 млн. долара за три години, за да спира мигранти, пътуващи с малки лодки през Ламанша. Така тя ще помогне за финансирането на увеличени патрули, използването на дронове и център за задържане, пише Ройтерс.

На среща за възстановяване на отношенията след години на спорове заради Brexit британският премиер Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че двете страни са се договорили да работят в по-тясно сътрудничество.

Сунак превърна спирането на пристигащите в страната хора с лодки в един от петте си приоритета, след като броят на мигрантите, достигащи до южното крайбрежие на Англия, нарасна до над 45 хил. миналата година, увеличение с 500% в последните две години.

"Време е за ново начало", заяви Макрон.

В рамките на новата сделка Великобритания ще помогне за финансирането на център за задържане във Франция, а Париж ще изпрати повече френски служители и ще използва модерна технология за патрулиране на плажовете в страната. Служители и на двете страни ще се стремят също да работят с представителите на държави по маршрутите, използвани най-често от трафиканти на хора.

Средствата ще бъдат предоставени на вноски, като французите ще отпуснат значително повече средства, съобщиха двамата ръководители.

"С Еманюел споделяме едни и същи вярвания. Престъпни банди не трябва да решават кой да влиза в страната ни. Няколко седмици след идването ми на власт договорихме най-голямата в историята сделка за малките лодки и днес отнасяме сътрудничеството си на безпрецедентно ниво, за да се справим с това споделено предизвикателство", заяви Сунак.

Отношенията между двете страни често се обтягаха, откакто Великобритания гласува за излизане от ЕС през 2016 г., но бяха затвърдени от подкрепата на страните за Украйна след нашествието на Русия.

Повече прочетете на Investor.bg

Снимка: БГНЕС