Борел: ЕС изчерпа възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия

"Можем допълнително да увеличим финансовата и военна подкрепа за Украйна", каза ръководителят

10.03.2023 | 17:00 Редактор: Михаела Димитрова
Борел: ЕС изчерпа възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия

Европейският съюз тази година на практика изчерпа възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия. Това каза ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел.

"По отношение на санкциите срещу Русия, има малко повече, което може да се направи, но можем допълнително да увеличим финансовата и военна подкрепа за Украйна", каза още Борел.

"Би било странно една година след началото на инвазията да има много повече възможности. Използвахме нашия процес стъпка по стъпка и се увеличавахме – може би понякога твърде постепенно", добави Борел.

През изминалата година ЕС одобри 10 кръга санкции срещу Москва, които имат за цел да направят финансирането на войната по-трудно и да лишат Русия от технологично оборудване и резервни части за оръжия, които да бъдат използвани срещу Украйна.

В опит да се ускори доставката на боеприпаси за Украйна главният дипломат на ЕС Жозеп Борел предлага да се използват допълнителни 1 милиард евро за увеличаване на производството на боеприпаси в Европа, според документ с опции, изпратен до страните членки, пише EURACTIV, цитиран от "Труд".

Борел каза, че операциите на бойното поле "зависят от Украйна, която трябва да реши", но отговорността на Европа "е да ги подкрепя, също като предоставя оръжия и боеприпаси".

Борел обясни, че през годината Европейският съюз постепенно въведе нови ограничения, така че това състояние не трябва да е изненада. Според него сега трябва да се обърне специално внимание на предоставянето на финансова помощ на Украйна.

В края на февруари страните от ЕС приеха десетия пакет от санкции срещу Русия.

Снимка: БГНЕС