Борел: Грузинският вариант на Закона за агентите противоречи на стремежа към ЕС

Според него "в сегашния си вид той заплашва да има замразяващ ефект върху гражданското общество"

08.03.2023 | 10:42 Редактор: Вяра Димова
Борел: Грузинският вариант на Закона за агентите противоречи на стремежа към ЕС

Приемането на грузинския вариант на закона за чуждестранните агенти е лошо развитие за Грузия и нейния народ и противоречи на стремежите на Тбилиси да се присъедини към Европейския съюз. Това се казва в разпространено изявление на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

"Парламентът на Грузия прие на първо четене нов Закон за прозрачност на външно влияние. Това е много лошо развитие за Грузия и нейния народ", каза той. "Законът е несъвместим с ценностите и стандартите на ЕС. Това противоречи на декларираната от Грузия цел за присъединяване към Европейския съюз", допълни и призова "да се зачита правото на грузинските граждани на мирен протест".

Според него законът "в сегашния си вид заплашва да има замразяващ ефект върху гражданското общество и медийните организации, с негативни последици за много грузинци". Той предупреди, че прилагането на закона "може да има сериозни последици за отношенията с ЕС".

През февруари в грузинския парламент бяха регистрирани два варианта на законопроекта за чуждестранните агенти - грузински и американски, който е превод на американския закон за регистрация на чуждестранни агенти, пише "Труд".

Според грузинската версия на документа юридическо лице, чието финансиране е над 20% от чужбина, трябва да се счита за агент на чуждо влияние. Според документа медията може да бъде и чужд агент, като инициативата не се отнася за физически лица. Американската версия важи не само за юридически лица, но и за физически лица, включва наказателна отговорност.

Инициативата предизвика сериозни критики както от грузинската опозиция, така и от западните политици. 

Снимка: БГНЕС