Борел: Видях малко подобрение в дипломацията с Москва на срещата на Г-20

Върховният комисар на ЕС заяви, че ще се противопостави на всяко усилие Русия да бъде изхвърлена от Групата

03.03.2023 | 18:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Борел: Видях малко подобрение в дипломацията с Москва на срещата на Г-20

Върховният комисар на ЕС по външни дейности и политика за сигурност Жозеп Борел заяви, че е видял "малко подобрение" в дипломацията с Москва по време на срещата на Групата на 20-те, на която се проведоха разговори между САЩ и Русия.

Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна за кратко в четвъртък в Ню Делхи с министъра на външните работи Сергей Лавров и му оказа натиск във връзка с руската инвазия в Украйна.

Борел отбеляза, че Лавров е останал в залата, когато западните държави са критикували Русия, за разлика от срещата на външните министри на Г-20 в Бали миналата година, когато той е напуснал. "Поне този път той остана и се вслуша. Това е малко подобрение, но е важно. Мисля, че е по-добре от нищо", заяви Борел на форума "Диалогът от Раизина" в Ню Делхи.

И добави, че ще се противопостави на всяко усилие Русия да бъде изхвърлена от Г-20, която представлява най-големите икономики в света, подобно на изхвърлянето на Русия преди десет години от Г-7 - тогава Група на осемте - големи индустриални демокрации. "Трябва да запазим възможностите за разговори или поне за слушане, ако не за разговори", каза Борел, цитиран от АФП.

По-късно на същия форум Лавров се появи в спорна ситуация и обвини Запада, че оказва натиск върху развиващите се страни да се обърнат срещу Русия. "Нашите западни приятели крещяха в микрофоните: "Русия трябва да...! Русия трябва да...! Русия трябва да...!", каза той.

Борел защити насърчаването на развиващите се страни да се противопоставят на войната, като същевременно добави, че е наясно с последващите ефекти, като например по-високите цени на храните. "Разбирам хората от т.нар. глобален юг, които казват: вижте, ние не можем да понесем последиците от тази война. Но вижте кои са виновниците за това. Кой е създал проблема?", каза Борел.

Срещата на Г-20 приключи без съвместна декларация, но Индия публикува изявление, в което се отбелязва, че Русия и Китай са изразили несъгласие с призива към Москва да се изтегли от Украйна, информира БГНЕС.

"Това е движение в дипломатически план. За Индия да каже, че Русия и Китай са единствените, които не са постигнали консенсус, е послание само по себе си.", заяви канадският външен министър Мелани Жоли. Тя заяви, че в четвъртък се е срещнала и с Лавров и му е казала: "Русия трябва да се махне от Украйна - точка."

Снимка: БГНЕС