ЕС даде "зелена светлина" да си върне контрола над окупираните територии

Съюзът ще подкрепи реконструкцията на Украйна със замразени руски активи

03.03.2023 | 11:20 Редактор: Петя Кръстева
ЕС даде

Украйна има право да освободи и да си възвърне пълния контрол върху всички окупирани от Русия територии в своите международно признати граници, включително Крим. Това се казва в изявление на ЕС, направено по време на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ, съобщава кореспондентът на Укринформ.

"Миналата седмица международната общност, тук в ОССЕ и други международни организации, показа постоянно единство в непоколебимата подкрепа и солидарност с Украйна. Нашите правителства и нашите народи дадоха ясно да се разбере, че ние подкрепяме Украйна, когато тя упражнява присъщото си право на самоотбрана срещу агресивната война на Русия", гласи изявлението.

Европейският съюз приветства смелостта и решителността на украинския народ в борбата му за защита на суверенитета, териториалната цялост и свободата на Украйна.

Изявлението също така подчертава, че Европейският съюз и неговите държави членки ще продължат да подкрепят Украйна в политическо, икономическо, хуманитарно, финансово и военно отношение, включително чрез бързи координирани доставки от европейската индустрия, предаде "Фокус".

"Ще подкрепим и реконструкцията на Украйна, за която ще се стремим да използваме замразени руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право. Ще увеличим допълнително колективния натиск върху Русия, за да прекрати агресивната си война", се казва още в изявлението.

Снимка: Pixabay