Ключовият Бахмут - защо този град може да реши войната?

Бахмут е от огромно стратегическо значение както за руските, така и за украинските сили

03.03.2023 | 16:42 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ключовият Бахмут - защо този град може да реши войната?

Бахмут е от огромно стратегическо значение както за руските, така и за украинските сили, казва Марина Майрон от Кралския университет в Лондон. Ако руснаците превземат града, ще могат да напреднат във вътрешността на Украйна - например към Краматорск. "Тогава те ще поемат контрола над важни пътни артерии, ще пресекат пътя на украинските войски и ще усложнят много отбраната", казва експертът. Освен това падането на Бахмут ще отслаби духа на украинските войски и ще събуди съмнения относно техните способности.

Германският полковник Ралф Тиле и бивш член на екипа на главнокомандващия на НАТО смята, че украинската страна е притискана, включително от западните си съюзници, да постигне успех в Бахмут. "По някакъв начин трябва да се обяснява на обществото защо се изпраща толкова подкрепа на Украйна", подчертава военният експерт.

Ралф Тиле оценява шансовете на Украйна за победа в Бахмут като малки. Според него руската армия почти изцяло е обсадила града. Освен това руснаците числено превъзхождат украинците в битката за Бахмут. "Ясно е, че Русия разполага с множество бронирани автомобили, танкове, артилерия и изтребители", казва експертът. А украинските сили трябва да чакат военните помощи да пристигнат от Запад.

Тиле не е оптимистичен и за западните помощи. "Цяла Европа произвежда толкова муниции за един месец, колкото Русия използва за един ден. Ситуацията с танковете също е изключително сложна. Всички казват "да" на доставката на танкове за Украйна, но те трябва някак да стигнат до украинците. Трябва да бъдат закарани, а някои мостове не могат да ги издържат. Трудно е да стигнат до фронта, а ако някой от тях се повреди, нищо не може да се направи на място - трябва да бъде върнат в Полша или Словакия", казва военният експерт.

"Ако руснаците успеят в Бахмут, това ще им осигури едно парче земя, но едва ли и възможност за дълбоко навлизане в района, защото следващата отбранителна линия е близо", казва Маркус Райзнер, полковник от австрийската армия. След успехите си в Харков и около Херсон, Украйна реши да започне и трета офанзива - от Запорожие към Мелитопол. Според експерта обаче тежките боеве около Бахмут принуждават главнокомандващите да пренасочват войски там, пише DW.

Според военния експерт Густав Гресел обаче още не е дошло времето за контраофанзива на Украйна. "Ако искат да се наемат с това начинание, трябва да организират ресурси за настъпление далеч от фронта, където в момента се водят боевете. В момента това би било рисковано. Дори украинците да увеличат контрола си, руските войски все още имат сериозен запас от хора, които да вкарат в друга битка", обяснява той. Руските сили могат да атакуват украинските на повече от един фронт.

"Всички имат интерес войната да приключи. И двете страни са подложени на натиск в тази посока - особено Украйна. Но вероятно и Русия - от Индия и Китай", казва Ралф Тиле. Според него обаче Русия все още има сериозен потенциал за ескалация - не само с ядрени оръжия. "Става дума за суперзвукови оръжия, които дори не се забелязват, но те биха позволили на Путин да бомбардира всяко кътче на света. И ние нищо не можем да направим", предупреждава Тиле.

Според него сега Западът трябва да предотврати ескалацията. "Трябва да видим в какво може да го убедим, за да се огъне. Това може да бъде постигнато най-вече от онези, които го подкрепят. Например Китай, Индия, Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Африка. Това е голям ресурс, който може да подложи Москва на натиск". А що се отнася до Украйна, според Тиле всеки военен успех би подсилил позициите на Киев преди потенциално примирие.

Снимка: БГНЕС