Украйна обмисля изтегляне от Бахмут, Русия използва най-доброто от "Вагнер"

Съвсем скоро ще дойдат нашите контраофанзиви, заяви съветник на Зеленски

01.03.2023 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
Украйна обмисля изтегляне от Бахмут, Русия използва най-доброто от

Украинските сили в Бахмут може "да се изтеглят стратегически", ако се наложи. Това заяви съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Александър Роднянски, пред CNN.

"Русия се опитва да го обкръжи в момента и те използват най-добрите си войски на "Вагнер", очевидно най-добре обучените и най-опитните за това", отбелязва икономическият помощник на Зеленски.

"Нашите военни очевидно ще претеглят всички опции. Досега те държаха града, но ако се наложи, стратегически ще се изтеглят - защото няма да пожертваме всичките си хора просто за нищо", заяви той.

На допълнителен въпрос кога може да се случи това, Роднянски отговори, че военните трябва да решат дали е необходимо изтегляне. Той добави, че районът западно от Бахмут е укрепен: "Ако се оттеглим, това не означава непременно, че руснаците ще могат да напреднат много бързо след това."

"Не се заблуждавайте, съвсем скоро ще дойдат нашите контраофанзиви", добави той, цитиран от "Фокус".

Битката около Бахмут е най-голямото военно предизвикателство за Украйна. Украински войници описаха влошаваща се ситуация на място, докато руските сили оказват натиск. "Най-трудната ситуация все още е в Бахмут и битките, които са от съществено значение за защитата на града", отбеляза Зеленски в нощното си видеообръщение във вторник.

Снимка: БГНЕС