Сигурни ли са първите ваксини срещу коронавируса?

Много хора са подозрителни, но качеството на проучванията на безопасност не дават основание за това

20.12.2020 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова
Сигурни ли са първите ваксини срещу коронавируса?

По-малко от 12 месеца след откриването на патогена SARS-CoV-2 фармацевтичните изследвания намериха отговор на пандемията: ваксината на Biontech и Pfizer вече се използва в САЩ и Великобритания, а скоро и в Европейския съюз. Още една ваксина от Moderna в САЩ е напът да бъде одобрена.

Учени като професора от Харвард и изследовател на инфекциите Ерик Рубин говорят за "триумф“ в борбата срещу пандемията от коронавирус, имайки предвид бързото разработване на ваксините.

Всъщност досега често отнемаше десетилетие, преди подобна ваксина да има готовност за пазара и за одобрение - дори четири до пет години се смятаха за бързи.

Но точно тази огромна скорост подхранва съмненията и скептицизма относно ваксините у много хора - и вероятно намалява желанието за ваксинация. Фактът, че първите ваксини срещу Ковид-19 се основават на нова технология, използваща mRNA, също създава подозрение.

Ето защо предизвикателство на ваксинационните кампании ще бъде не само овладяване на логистиката. Става въпрос и за убеждаването, че високата скорост не е купена с отстъпки по отношение на изискванията за безопасност.

Колко висока е чувствителността към тази тема показва и високото ниво на внимание, генерирано миналата седмица от два случая на тежки алергични реакции по време на първите ваксинации с ваксината Biontech / Pfizer във Великобритания, пише Investor.bg.

Фармацевтичните експерти продължават да оценяват профила на безопасност на лекарствата като добър. Задълбоченият анализ на процеса на коронавирусната ваксина и сравнението с предишни процедури за одобрение също показват: Що се отнася до качеството на клиничното развитие и тестване, новите средства не изостават от предишни проекти за ваксини въпреки високата им скорост на развитие. Това може да се определи в няколко точки:

1. Висок брой на участващите в изследванията

Настоящите проучвания от фаза 3 на западните разработчици на ваксини са сред най-обширните проучвания на ваксини досега. Biontech и Pfizer тестваха почти 44 000 души, а проучването на Moderna включва 30 000 души.

Базираната в Тюбинген Curevac, която също работи по mRNA ваксина, започна проучване от фаза 3 в понеделник с 36 000 участници. Astra-Zeneca и Johnson & Johnson искат да тестват ваксините си върху общо 60 000 души.

Само две ваксини досега са били тествани в по-обширни проучвания - пневмококовата ваксина Prevnar 13 и ваксината Rotarix срещу ротавирусни инфекции. За разлика от тях по-голямата част от одобренията през последните 20 години се основават на значително по-малък брой изпитвани лица.

2. По-добри доказателства за въздействието

Що се отнася до клиничните крайни точки, проучванията на Ковид-19 са сред по-задълбочените тестове, тъй като досега те последователно са създавани, за да докажат, че наистина намаляват риска от заболяване. Това доказателство в никакъв случай не е нещо естествено за одобренията на ваксини.

В повечето предишни случаи ефектът е измерван само косвено, както показва проучване на изследователи от Харвардския университет: от 35 нови ваксини, които са излезли на пазара между 2006 и 2020 г., две трети са били разрешени само на базата на така наречените сурогатни параметри. 

Това означава, че в тези случаи е била потвърдена само една имунна реакция, но не и до каква степен това ще намали броя на инфекциите и болестите. Съвсем различно спрямо резултатите от изследването, представени за ваксините срещу Ковид-19.

3. По-висока ефективност от предишните ваксини

Данните за ефикасността, които Biontech и Moderna представиха за своите нови mRNA ваксини, са оценени от повечето експерти като отлични и значително по-добри от очакваното. Те очевидно надвишават минималните стойности, изисквани от одобряващите органи.

Ваксината на Biontech показа изненадващо висока ефективност от 95 процента, със сравнително умерени и почти всички типични за ваксините странични ефекти. Ваксината на Moderna се представи по подобен начин, макар и с малко по-тежки странични ефекти.

Covid ваксините могат лесно да се конкурират с одобренията от миналото по отношение на ефективността. Няколко ваксини през последните години показаха по-ниска степен на ефективност. Изследователите от Харвард стигат до извода, че ваксините срещу грип, одобрени между 2008 и 2018 г., са постигнали ефективност от само между 19 и 60 процента.

4. Без сериозни странични ефекти

Данните за безопасност, определени в клиничните проучвания за ваксините от Biontech и Moderna, също се оценяват като много благоприятни от повечето експерти. Освен типичните и преходни ваксинални реакции като мускулна болка, умора и краткотрайна висока температура, изглежда почти няма сериозни инциденти.

Ролф Хьомке, експерт по изследванията в германската индустриална асоциация VfA, оценява наблюдаваните странични ефекти като „забележително ниски“. Подобна оценка може да се прочете от обясненията на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) по отношение на ваксината от Biontech. Според нея сериозни инциденти са се случили при по-малко от 0,5 процента от участниците в проучването. Освен това те са били разпределени равномерно и в двете групи, т.е. ваксинирани и неваксинирани хора.

Сред инцидентите, класифицирани като несериозни, във ваксинираната група са отбелязани четири случая на временна лицева парализа. Според изследователите от FDA това не надвишава общата честота на такива нервни разстройства.

Консултативният комитет на FDA гласува със 17 гласа "за" и 4 гласа "против" в подкрепа на спешното одобрение на ваксината от Biontech и Pfizer. Гласуването вероятно би било още по-единодушно, ако заявлението за одобрение се отнасяше само за възрастни над 18 и повече години. Според някои членове на комисията само ситуацията с данните за 16 и 17-годишните е твърде тънка, за да се даде изцяло положително становище за съотношението полза-риск. 

Случаите на алергии във Великобритания се обсъждат по-интензивно от експертите, но не бяха класифицирани като сериозен проблем. Biontech и Pfizer не са наблюдавали нито един тежък случай на алергия в проучването, въпреки че в него са участвали няколко хиляди пациенти с често срещани алергии към полени или определени храни. Хората с известни алергии към ваксини или лекарства са изключени от проучването. Според разпоредбите на FDA те трябва да бъдат изключени и от ваксинация.

5. По-малко бюрокрация в процеса на одобрение

Съмненията относно новите ваксини възникнаха, защото само за дванадесет месеца беше постигнато нещо, което иначе би отнело години. Мнителните хора смятат, че лицензиращите органи са си затворили очите, така да се каже, с оглед на обществения натиск.

Високата скорост всъщност се дължи отчасти на факта, че разработчиците на ваксини не са започнали от нулата, а са успели да надградят опита си и предишните изследвания на коронавируси.

Променената процедура е решаваща за бързото одобрение: обикновено фармацевтичните компании трябва да събират всички данни от проучванията, да ги обработват и да ги предоставят на разположение на органите накуп. Бюрократичният процес на одобрение не започва предварително.

И двете съществуващи коронаваксини бяха оценени в така наречения подвижен преглед (Rolling-Review), който е много по-бърз. Властите на практика следват стъпките за разработване и използват данните за оценка на кандидата за ваксина по време на този процес.

Европейската агенция по лекарствата EMA осъществи това със специално сформирана работна група за Covid-19. Във вторник тя отново подчерта, че не съществува специално отношение по отношение на ваксините и че всички стандарти и изисквания се прилагат както при другите тестове за лекарства.

6. Липсват данни за дългосрочна безопасност, но ...

Но също така е ясно: В сравнение с по-ранните одобрения за новите ваксини срещу Covid липсват значително повече данни за дългосрочното наблюдение. Досега компаниите са публикували данни само за период на наблюдение от два месеца в съответствие с изискванията за спешен лиценз.

За стандартно одобрение FDA изисква данни за безопасност, събрани за период от поне шест месеца след последната ваксинация. Biontech и Pfizer ще могат да ги представят едва в края на първото тримесечие на 2021 година.

Ето защо дългосрочното наблюдение на ваксините с оглед на възможни скрити рискове, които не могат да бъдат идентифицирани в досегашните проучвания, се радва на най-голямо внимание - особено след като много голям брой хора трябва да бъдат ваксинирани с препаратите срещу Covid.

В допълнение към рутинните системи, както FDA, така и EMA планират активно да наблюдават по-големи групи пациенти с оглед на възможни, неоткрити досега рискове от ваксинацията и странични ефекти. Това означава, че тези хора се разпитват активно и при необходимост се изследват за възможни странични ефекти от ваксината - независимо дали са докладвали сами за тях.

Всички тези данни от практиката ще могат да бъдат анализирани едва през следващите няколко месеца. Много фармацевтични експерти обаче са уверени, че mRNA ваксините ще покажат благоприятен профил за безопасност в дългосрочен план.

Защото в миналото почти винаги сериозни проблеми се случваха през първите шест до осем седмици след ваксинацията - т.е. в период, за който вече са налични данни за ваксините срещу Ковид. Коди Майснер, експерт по инфекции в реномирания Tufts University School of Medicine близо до Бостън, изрично подчерта това по време на обсъжданията на FDA.

В този смисъл е трудно да си представим сериозни събития, които биха могли да променят картината в по-късен момент, особено на фона на няколко хиляди смъртни случая всеки ден във връзка с Ковид-19.

"За мен безопасността на ваксината е доказана доста добра“, беше заключението на Майснер в рамките на дебата на консултативния комитет на FDA.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сигурни или не все отнякъде трябва да се започне. Сигнализирай за неуместен коментар