Изпитванията на ваксината на Moderna са успешни

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ заяви, че медикаментът отговаря на изискванията

15.12.2020 | 16:35 Редактор: Радостина Димитрова
Изпитванията на ваксината на Moderna са успешни

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) заяви във вторник, че данните от изпитванията на ваксината срещу коронавирус на компанията Moderna Inc. отговарят на изискванията за спешна употреба.

Според изявлението на FDA, биотехнологичната компания "е предоставила адекватна информация, за да гарантира качеството и съгласуваността на ваксината за разрешаване на продукта съгласно Разрешението за спешна употреба за ваксини".

Ако бъде одобрена, mRNA-1273 на компанията Moderna ще бъде втората ваксина, която ще бъде оторизирана за спешна употреба от страна на американския лекарствен регулатор.

Ройтерс съобщава, че членовете на Агенцията за контрол на храните и лекарствата не са повдигнали нови опасения относно данните за коронавирусната ваксина на Moderna Inc в публикувания във вторник документи, подготвяйки по този начин разрешаването от САЩ на използването на по-лесната за разпространение и употреба ваксина срещу Ковид-19.

За разлика от вече одобрената за използване ваксина на компаниите Pfizer и BioNTech, която трябва да се съхранява при температури под -70 градуса Целзий, експерименталната ваксина на Moderna може да се съхранява при стандартни температури на хладилник от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни и може да се съхранява до 6 месеца при -20 градуса Целзий.

Служителите на FDA заявиха, че двудозовият режим на ваксината на Moderna е високо ефективен за предотвратяване на потвърдени случаи на Covid-19. Коментарите са направени в документи, подготвени за срещата в четвъртък на външни експерти към FDA, които ще обсъдят дали да одобрят разрешение за спешна употреба в САЩ на ваксината mRNA-1273 на Moderna.

Членовете на FDA не са регистрирали конкретни проблеми с безопасността при използването на ваксината при хората на възраст над 18 години.

Те казаха, че сериозните странични ефекти при изпитването на ваксината представляват медицински събития, които се наблюдават в общото население с подобна честота, каквато се наблюдава и в проучването на ваксината на Moderna.

Ройтерс посочва, че Съединените щати са планирали да доставят още този общо 40 милиона дози ваксини - достатъчно за 20 милиона души, което включва както ваксината на Moderna, за която се очаква все още официално одобрение, така и тази, разработена от компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE, която вече получил от FDA  разрешение за спешна употреба миналия петък, предаде БНР.

В края на миналия и началото на този месец Moderna подаде документи до лекарствените регулатори на САЩ и Европа за разрешение за спешна употреба на нейната коронавирусна ваксина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК