Moderna може да достави 300 млн. дози ваксина в ЕС

Препаратът осигурява на 94% от хората стопроцентова защита срещу Ковид-19

05.12.2020 | 16:11 Редактор: Ивет Арабова
Moderna може да достави 300 млн. дози ваксина в ЕС

Moderna разполага с достатъчен производствен капацитет, за да достави на Европейския съюз много по-голям брой дози коронавирусна ваксина от поръчаните 80 милиона, заяви в интервю за радио “Франс Инфо” ръководителят на американската корпорация Стефан Бансел. Според него компанията е в състояние да достави на ЕС 300 милиона дози от препарата.

“Съединените щати в никакъв случай не са основният пазар за компанията”, каза той. “От 500 милиона до 1 милиард дози, които сме планирали да произведем, предвиждаме да доставим повече извън тази страна, отколкото в самата нея. Европейската комисия е поръчала 80 милиони дози с опция за още 80 милиона дози. Но ако искат да получат 300 милиона дози, ние ще ги доставим – обемите, предвидени за 2021 г., се определят от комисията, а не от Moderna.

Бансел каза, че “е установено, че ваксината, създадена от “Модерна”, осигурява на 94% от хората стопроцентова защита срещу Ковид-19 при заразяване”, информира БГНЕС.

“Останалите 6% от заразените имат само леки симптоми на заболяването. По време на тестовете не сме имали нито един пациент с тежка форма на Ковид-19, който да изисква хоспитализация, интензивно лечение или случай на смърт”, каза ръководителят на корпорацията.

В същото време Бансел призна, че все още не е установено дали ваксината предотвратява инфекцията с коронавирус. “Все още нямаме научни данни за това, но ще ги получим през първото тримесечие на следващата година. Това е много важен въпрос за борбата с пандемия “, каза той.

Според ръководителя на корпорацията, ваксината, разработена от Moderna, осигурява имунитет срещу коронавирус за поне три месеца. "Вярваме, че по отношение на младите хора ще можем да постигнем резултати при имунитета за период от няколко години, въпреки че сега е трудно да се каже дали ще бъдат например две или пет години. За останалите е ясно, че ще трябва да се подлагат на многократни ваксинации по-често, може би веднъж годишно или на всеки две години“, каза експертът. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК