Ваксината на "Moderna" e с 94% ефективност, одобряват я спешно на 17 декември

В Ирландия започва да действа план за постепенно разхлабване на мерките

01.12.2020 | 14:02 Редактор: Юлия Христова

Втора компания кандидатства за спешно одобрение на ваксина срещу Ковид-19. Препаратът на "Moderna" е показал 94% ефективност

Добрите новини за ефективността на ваксината идват след последната фаза на изследванията. Общо в тях са участвали 30 000 души. Американският регулатор ще разгледа молбата за спешно одобряване на 17 декември.

Ако ваксината бъде одобрена, тя ще може да се поставя на американците още от 21 декември

Сериозна съпротива срещу строгите мерки от партията на премиера във Великобритания. Разбунтувалите се депутати обвиниха правителството, че е подправило документ, според който, ако строгите мерки не бъдат запазени, здравеопазването няма да издържи на претоварването и ще има вълна от смъртни случаи.

А схемата на кабинета предвижда 99% от 57-милионното население на Англия да попаднат в най-високите втора и трета степен на местна карантина. Действащото затваряне в Англия свършва утре. 

В друга част на кралството - Ирландия, започва да действа план за постепенно разхлабване на мерките. Отново ще работят магазини, музеи, фризьорски салони, фитнес клубове и библиотеки. Подновяват се и църковните служби. Премахва се ограничението за движението на хората до 5 километра от дома, като сега те ще могат да се придвижват в рамките на съответното графство.

След дни отварят и ресторантите. От 18 декември до 5 януари ще бъдат въведени още облекчения, като целта е хората да изкарат спокойно предстоящите празници. А ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова за борба с "фалшивите новини" за ваксините

"За да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемията от недоверие. Правителствата и институциите трябва да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането", посочи Франческо Рока от Червения кръст и полумесец. 

В Съединените щати влязоха в сила нови ограничения - в Лос Анджелис, Калифорния, са забранени обществени събирания, както и събирането на хора от различни домакинства. Щатите се подготвят за рязък скок в броя на заразените и хоспитализираните, след като милиони не се съобразиха със съвета на властите и пътуваха за Деня на благодарността. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК