Сериозни пропуски при ваксината на AstraZeneca и Оксфорд

Ще има нужда от допълнителни клинични изследвания

30.11.2020 | 10:26 Редактор: Тодор Петров
Сериозни пропуски при ваксината на AstraZeneca и Оксфорд

Скорошната регистрация на една от най-обещаващите ваксини за защита от коронавируса - тази на фармацевтичната компания AstraZeneca, разработена съвместно с учени от Оксфордския университет, се оказа под въпрос.

Тя най-вероятно ще има нужда и от допълнителни клинични изследвания. Това може сериозно да забави предстоящата масова имунизация във Великобритания и в ЕС, предаде "Дойче веле".

Специфичното в тази разработка е, че ще е евтина (вероятно пет долара за две дози) и ще може да се съхранява и превозва в обикновени хладилници. Именно по това тя много се различава от ваксината на компаниите BioNTech и Pfizer, за която е необходима температура от минус 70 градуса, което сериозно усложнява логистиката.

Има обаче и въпроси към разработката на AstraZeneca. Защо едната група доброволци, включваща 2700 души, е ваксинирана отначало с половин доза, а месец по-късно с цяла доза, при положение, че по-голямата група от около 8900 души е получила две цели дози? И защо в първия случай ефективността се оказва на много високото ниво от 90%, а във втория е едва 62%?

"Използвахме половин доза по щастлива случайност", призна пред агенция "Ройтерс" Рене Пангалос, който отговаря за разработката в AstraZeneca. Станала съвсем банална грешка - хората получили друга доза, а не планираната. И то по вина на производителя, който доставил именно такива дози. 

В процеса на клиничните изследвания на оксфордската ваксина са били допуснати пропуски при дозирането, което веднага предизвика бурни критики на експертно ниво - не спрямо самата ваксина, а спрямо методиката за отчет на AstraZeneca и нейната информационна политика. 

Освен това експертите отбелязват, че в тази група нито един от имунизираните не е бил на повече от 55 години, т.е. схемата не е изпробвана при възрастни хора.

В резултат на експертните критики, на 26 ноември ръководителят на AstraZeneca Паскал Сорио обяви, че ще бъдат направени още изследвания на ваксината, предназначени да допълнят досегашните резултати. За мащабите и продължителността на тези изследвания до момента не е известно нищо, но при всички случаи те ще отсрочат регистрацията на оксфордската ваксина и излизането ѝ на световния пазар.

Снимка:: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
6 rate up comment rate down comment 10
Загрижен гражданин
преди 3 години
Тук само братушки с кални *** и потни ватенки са се произнесли. Всички са протиФ и с половин уста аха да кажат, че Спутник 19 или квото име там Путин измисли е по - ефикасна и ще си я бият без да му мислят. Сигнализирай за неуместен коментар
5
28 rate up comment rate down comment 3
Елка
преди 3 години
Нека първо да се ваксинират тези които са създали ваксината да видим какво ще стане.И после ние. Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 2
Baihui
преди 3 години
Излетяха се като бекяри на хоро пък сега го спариха. Сигнализирай за неуместен коментар
3
14 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Тези доброволци са много смели Сигнализирай за неуместен коментар
2
20 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
За ваксини и лекарства трябват години тестове. Тук се разчита на късмет - "дано помогне" едва ли не. Сигнализирай за неуместен коментар
1
29 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
на всеки с 5 грам аакъл е ясно че тези ваксини не са безопасни ! съвсем чоевидно се прваят за печалба на фармацевтичната индустрия . толкова . Сигнализирай за неуместен коментар