70% ефективност има ваксината на "AstraZeneca" и Оксфорд

Тя обаче е по-евтина и по-лесна за съхраняване

23.11.2020 | 11:53 Редактор: Ивет Арабова

Ваксината на Оскфордския университет и "AstraZeneca" е сys 70% ефективност - по-малко от тази на препаратите на "Pfizer" и "BioNTech", която е около 95 на сто. Но експертите са категорични, че Оксфордската ваксина е много по-евтина, по-лесна за съхраняване и по-лесно достъпна.

Освен това се смята, че тя може да достигне 90 процента ефективност при инжектиране на доза и половина. В тестовете взеха участие близо 200 000 души - във Великобритания и Бразилия. 

"Поръчали сме 100 милиона дози от тази ваксина и работим в близко сътрудничество с "AstraZeneca“ за увеличаване на производствения капацитет", обяви британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.

Според британските здравни власти страната ще е все по-близо към завръщане към нормалния живот през лятото. Лондон може да одобри препарата на "Pfizer" и "BioNTech“ още тази седмица. Великобритания е поръчала 40 милиона дози от нея и очаква до края на годината да получи първите 10 милиона от тях.

Службите са в готовност да я прилагат от 1 декември. Междувременно има очаквания Англия да въведе още по-сериозни ограничения. Води се дебат обаче доколко строгите мерки имат ефект. И четирите части на Обединеното кралство позволиха събиране на семействата по празниците. 

В Германия всяка от 16-те провинции взима самостоятелно решение. В Берлин карантината остава и след ноември. Кметът Михел Мюлер, който в момента оглавява групата на регионалните премиери, обяви, че мерките включват затваряне на ресторанти и барове, театри.

Oт днес в Каталуния започва поетапното отпадане на някои от ограниченията, след като през последните 2 седмици се наблюдава трайна тенденция на спад. Отпускането на мерките става на четири фази - като първи ресторантите и кафенетата отварят врати с капацитет от 30%, но до 21:30 часа. 8 месеца след като бяха забранени, вече ще има и концерти, но не с повече от 500 души публика.

Големите молове остават затворени, но по-малките магазини ще приемат на 30% от капацитета си. Остават ограниченията за събирания до 6 души, забраната за пътуване през уикенда, както и вечерният час - 22 часа. Втората фаза е от 7 декември, третата от 21 декември, а за четвъртата ще се реши допълнително според развитието на пандемията. 

Също от днес Испания изисква отрицателни PCR тестове за пътници, пристигащи от рискови страни. Те трябва да бъдат направени най-много 72 часа преди пътуването, а документът да бъде преведен на английски или испански език. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Mikael Sjoberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Дано най-сетне се пусне качествена ваксина Сигнализирай за неуместен коментар