Западни Балкани: 75% няма да се ваксинират, Ковид-19 е конспирация

Според авторите на изследването една от причината е голямото недоверие към властите

15.12.2020 | 22:32 Редактор: Искра Ангелова
Западни Балкани: 75% няма да се ваксинират, Ковид-19 е конспирация

Повече от 75% от жителите на Западните Балкани вярват в една или друга "конспиративна теория" около ситуацията с коронавируса и не възнамеряват да се ваксинират, съобщава сръбската държавна телевизия РТС, като цитира данни от проучване, проведено от експертната група на "Балканите в Европа" и Европейския фонд за Балканите.

Според това проучване различни теории на конспирацията около Ковид-19 са най-популярни сред албанците. В Сърбия това мнение се поддържа от 40% до 70% и делът зависи от това за коя теория именно става въпрос.

Организаторите на проучването попитаха респондентите за тяхното мнение относно най-често срещаните теории, че коронавирусът е биологично оръжие или че фармацевтичната индустрия го разпространява.

Според авторите на изследването подобни анкети, проведени в други части на Европа и в Северна Америка, показват, че около една четвърт от населението вярва в теорията на конспирацията около Ковид-19, докато на Балканите тази цифра е два до три пъти по-висока. Това е характерно за всички категории население, както в градовете, така и в селските райони.

Освен това проучването разкрива, че жителите на Западните Балкани също са критични към идеята за ваксинация - 39% от населението изразява желание да бъде ваксинирано срещу коронавирус, което е много по-ниско, отколкото в други региони на Европа. В Сърбия точно половината от анкетираните изразиха това намерение.

Според ръководителя на анкетния екип Флориан Бийбър от Университета в Грац (Австрия) нежеланието да се ваксинират е пряко свързано с вярата в конспиративни теории.

"Ако попитате хората дали искат да бъдат ваксинирани, проучванията показват, че в повечето европейски държави преобладаващото мнозинство от анкетираните отговарят положително, на Балканите е точно обратното - мнозинството, средно 53%, са против ваксинацията и само 39% биха искали да се ваксинират. Това има много общо с вярата в конспиративни теории, които имат пряко въздействие върху общественото здраве и политиките в областта на общественото здраве", каза Бийбър, цитиран от "Фокус".

Според авторите на изследването една от причината за широкото разпространение на "конспиративните теории" е голямото недоверие към властите и политиките, провеждани от страните в региона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК