Тревожно: Откриха нова мутация на вируса във Великобритания

Здравните власти се надяват ваксината да влияе и върху нея

15.12.2020 | 14:02 Редактор: Ралица Братанова

Нова мутация на Ковид-19 откриха във Великобритания. Според британски лекари и здравния министър, той вероятно се предава по-бързо от човек на човек.

Здравният министър Мат Ханкок обясни, че според него е малко вероятно новата мутация на коронавируса да не се повлияе от ваксината. Пред депутатите в Камарата на общините Ханкок беше категоричен, че именно новата мутация на опасния вирус се разпространява изключително бързо в югоизточната част на страната. 

"Броят на новите случаи, заразени с мутацията, е по-голям, отколкото тези с досега познатия вариант на Ковид-19, като болните са над 1000", обясни Ханкок.

Съобщава се за случаи на заразени с мутацията в 60 общини на страната. Според здравните власти тя е открита и в други европейски страни през последните месеци. Към момента няма налична информация, която да предполага, че новата мутация може да причини по-тежки симптоми.

Вирусът се изследва във военна лаборатория. Световната здравна организация вече е уведомена.

От полунощ ограниченията заради коронавируса в британската столица се затягат по-рано от очакваното. Лондон и югоизточни части на страната, сред които Есекс и Хартфордшир, минават в третата, най-висока степен на епидемиологична опасност заради големия скок на броя на заразените там.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК