България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От МОН: Няма да бъде отнето правото на учениците да изучават изкуства

Новият Закон и поднормативната уредба дават повече възможности на всички училища, заяви Евгения Костадинова за "България сутрин"

02.02.2017 | 08:59 Редактор: Ирина Георгиева
От МОН: Няма да бъде отнето правото на учениците да изучават изкуства

На учениците няма да им бъде отнето правото да изучават изкуства. Това успокои директорът на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН Евгения Костадинова в предаването "България сутрин", по повод новите правила за прием на първокласници.

Припомняме, че според тях във всички училища ще важат общи критерии. Това ще даде отражение например в столичното 144-то училище, което е с разширено изучаване на изкуства. Досега то е приемало първокласници, след като е проверявало таланта им. Това обаче няма да е възможно след промените.

"До момента съществуващият Закон за народната просвета не даваше възможност за прием, за проверка на способностите на I клас на нито едно училище, включително и в 144-то училище. Нямаше такъв прием и в V клас. И в момента Нормативната уредба не позволяваше прием за проверка на способностите на I клас", обясни Костадинова.

Новият Закон и поднормативната уредба дават повече възможности на всички училища да определят какво ще дават на учениците си, заяви Костадинова по повод притесненията на учителите, че няма да могат да продължат обучението си по изкуства така, както са го правили досега.

"Учениците в това училище могат още от I клас да започнат да изучават изкуства, за които са мотивирани, искат и имат желание", посочи Костадинова.

Учителският състав категорично няма да бъде съкращаван, няма да има отпадане на часове и това, което са правили ще продължат да го правят, успокои още тя. По думите й новият Закон ще дава възможност на преподавателите да разработват програми.