България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полагане на клетва в първи клас

Няколко училища вече усвоиха идеята

25.01.2017 | 08:15 Редактор: Мария Аладжова
Полагане на клетва в първи клас

Полагане на клетва в първи клас - учениците да отправят послание към себе си в началото на ученическия им път предлага Илия Налбантов, експерт в политиката по сигурност и отбрана.

Идеята вече е била приета в няколко училища, където първолаците казват кратко слово, а на финал изричат "Заклех се!". 

"Много различни прочети има на това послание на децата към себе си", коментира Наблатанов в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Влизайки да се учат в първи клас, това е първото стъпало по пътя към стълбицата наречена живот. Децата трябва да имат някакви опорни точки, които са своебразен ориентир в техните ежедневни усилия да се изграждат като личности", обясни той.

"Когато ти влезеш в новия глобален свят, включително и във виртуалния, ти имаш загуба на идентичност. Фактически същността на това обещание пред себе си и родителите, това е един начален процес, което се прави в училището с децата - те да осъзнаят собствената си индивидуалност и да обещават пред себе си, че ще бъдат хора, които ще се трудят, за да усвояват знанието", продължи Наблатанов.

Предложението за полагане на клетва в първи клас е било предадено на институциите още през 2013 година на тогавашния служебен кабинет. Тогава то не минава, след което попада на бюрото на бившия образователен министър Тодор Танев, който дава своите указания, но след това идеята е архивирана и забравена.

Инициаторите решават да представят предложението и на президента Росен Плевнелиев: "Опитахме там - получихме административен отказ много тихо", разказа Наблатанов.

Сега обаче авторите на идеята са решени да се обърнат към новия държавен глава Румен Радев. По думите на Наблатанов това, което ги кара да потърсят отново съдействието на президентската институция, са акцентите в речите на президента Радев, които дават заявка, че подобно предложение би било прието.

"С този акт ние казваме на българските институции, че в нашето общество има потребност от нещо спояващо. Младото поколение има потребност от стълбове за определяне на своята идентичност, но не такива, каквито са в 19 век, а нови", заключи Наблатанов.