Рецепта за Никулден: Пълнен шаран с орехи и лук

Празнична идея за вкусна вечеря

05.12.2025 • 22:00 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за Никулден: Пълнен шаран с орехи и лук
Рецепта за Никулден: Пълнен шаран с орехи и лук

На Никулден се приготвя празнична трапеза, на която задължително присъства риба. Традиционно това е шаранът.

Необходими продукти:

  • цял шаран около 1 кг
  • половин чаена чаша олио
  • 4–5 глави лук, нарязани на тънки шайби
  • половин връзка пресен магданоз
  • 250 г едро смлени орехи
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • сол според вкуса

Начин на приготвяне:

Рибата се измива старателно, почиства се от люспите, вътрешностите и перките. В подходящ тиган се загрява олиото, след което в него се задушава нарязаният лук до омекване. Сваля се от котлона.

Към готовия лук се прибавят нарязаните на ситно хайвер, орехите, наситненият магданоз, черният пипер и солта. Всичко се разбърква добре до получаване на ароматна плънка.

С получената смес се пълни шаранът, след което се зашива или захваща с клечки, за да не излиза плънката при печене.

Рибата се поставя в тава и се пече в умерено загрята фурна до златиста коричка и пълна готовност. Времето за печене зависи от големината на шарана.

Снимка: iStock


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички