Рецепта за усукана питка на конци за Никулден

Обреден хляб, който ще внесе уют в дома

05.12.2025 • 14:28 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за усукана питка на конци за Никулден
Рецепта за усукана питка на конци за Никулден

На Никулден трапезата не е пълна само с риба – всяка домакиня слага и богато омесен хляб за здраве и берекет.

Тази усукана масленица е точно такъв обреден, красив и невероятно вкусен хляб, който ще изпълни дома с празничен аромат и ще впечатли всички около масата.

  • мая - 42 г
  • вода - 150 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 800 г
  • яйца - 3 бр. без един жълтък
  • сирене - 200 г
  • мас - 4 - 5 с.л. разтопена свинска
  • олио - 4 - 5 с.л.

Начин на приготвяне

Натрошете маята в хладка вода, добавете захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете сместа да шупне за 15 минути.

Замесване на тестото

Пресейте брашното в тава и оформете кладенче. В него добавете прясното мляко, солта, олиото и яйцата (без един жълтък).

Изсипете шупналата мая и замесете средно меко тесто.

Разделете тестото на 6 еднакви топчета и ги поръсете с брашно. Оставете ги да втасат 40 минути на топло.

Оформяне на масленицата

В купа смесете разтопената мас с малко олио.

Вземате едно тестено топче, разтегнете го до големина "две педи", намажете го с мазнината и поръсете обилно със сирене.

Отгоре поставете втора така подготвена питка.

Навивате ги на руло, след което усуквате и оформяте охлюв в тава с диаметър около 30 см.

Повтаряте процедурата още два пъти, за да запълните тавата с три усукани рула.

Оставете масленицата да втаса още 40 минути.

Печене на питката

Намазвате с разбития жълтък, смесен с 2 с.л. прясно мляко и малко олио.

Пече се 15 минути на 200°C. След това намалявате на 180°C и печете до готовност с алуминиево фолио.

След изваждане намажете с масло за мека, ароматна коричка.

Перфектният хляб за Никулден е готов!

Снимка: Freepik


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички