Как да премахнем миризмата на тиня от шарана за Никулден

Съвети за вкусна и сочна риба на празничната трапеза на 6 декември

05.12.2025 • 11:35 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Как да премахнем миризмата на тиня от шарана за Никулден
Как да премахнем миризмата на тиня от шарана за Никулден

Никулден е един от най-обичаните празници в България, а централният елемент на трапезата е шаранът.

Много домакини обаче се сблъскват с неприятната миризма на тиня, която рибата понякога носи. В тази статия ще споделим изпитани методи, с които да приготвите шаран без миризма и с перфектен вкус.

Подготовка на шарана

Първата стъпка е предварително осоляване на шарана. Сложете сол както вътре в корема, така и по външната страна на рибата.

След това измийте добре с течаща вода или прясно изцеден лимонов сок. Лимонът премахва характерния мирис и я прави по-сочна.

Друг ефективен метод е да накиснете шарана за 2 часа в студена вода с малко оцет. Това не само премахва миризмата, но и подобрява вкуса на рибата.

За по-мека текстура и по-неутрален аромат, рибата може да се намаже с кисело мляко и да престои няколко часа в хладилник. Киселото мляко действа като естествен омекотител и неутрализатор на неприятните аромати.

Тайната за хрупкава коричка

След като шаранът е подготвен, идва време за пържене или печене. Тайният трик на професионалните готвачи е да полеят рибата с много горещо олио, след като е зашита и поставена в тавата или тигана.

Този метод премахва остатъчната миризма на тиня, придава на рибата златист и апетитен цвят, запазва сочността на месото, без то да стане сухо.

Допълнителни съвети за ароматен шаран

Подправки

Добавете ситно нарязан магданоз, копър или чесън вътре в корема на шарана – това ще ароматизира месото и ще замаскира остатъчните миризми.

Лимонови филийки

Поставете няколко резена лимон в корема и около рибата по време на печене.

Бяло вино

Леко поливане с бяло вино преди печене или след осоляване може да подобри вкуса и да намали неприятните аромати.

Температура на готвене

Никога не започвайте пърженето или печенето на риба със студено олио – високата температура "заключва" соковете и ароматите в месото.

С малко предварителна подготовка и няколко изпитани трика можете да приготвите шаран за Никулден, който е не само красив и златист, но и без неприятната миризма на тиня.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички