България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преподаватели от училища за изкуства излизат на протест

Не са съгласни с новия закон на МОН за прием на ученици

02.02.2017 | 08:55 Редактор: Мария Аладжова
Преподаватели от училища за изкуства излизат на протест

Учители от средните училище с профилирано изучаване на изкуства се събират на протест на 8 февруари. Прининта - новият закон, съгласно който кандидатите за първи клас няма да бъдат избирани според таланта и желанието си да се занимават с изкуства, а според това колко близо е домът им до училището.

Сред засегнатите училища е и 144 СОУ "Народни бутидели" в София. За учителите и най-вече за средата, в която учат децата, от ключово значение е кандидатите да бъдат приемани чрез изпити, коментира пред Bulgaria ON AIR директорът на школото Величка Николова.

Сега училището е поставено пред два избора - или да остане без ученици през новата учебна година, или в пъти да намали часовете по изкуства. 

"Ние няма да позволим едно училище, което 25 години е работило като училище на изкуствата, да бъде превърнато в обикновено училище", увери Николова.

"Най-вече се притесняваме, че корените на нашата държава, когато се прекъснат и се прекъсне културата, децата ще загинат. Мисля, че това е по-важно от това дали ще имаме ние работа или не", посочи от своя страна учителка.

"Нашите деца са различи от останалите ученици, защото те се интересуват от това, което правят. Самата организация на процеса в училище е, че имаме една приемственост, която кара децата да се чувстват в своя среда", коментира от своя страна друга нейна колега.