България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Недоволство заради промяна на критериите за прием в детски градини и училища

Едно дете ще има преднина пред това, на което не съвпадат постоянният и настоящ адрес, каза Яна Алексиева пред Bulgaria ON AIR

18.01.2017 | 07:53 Редактор: Луиза Божинова
Недоволство заради промяна на критериите за прием в детски градини и училища

Промяната на критериите за прием в детски градини и училища предизвика недоволство на родители. Те обявиха в нота, че не са съгласни с новите правила, според които децата ще бъдат приемани в детските заведения по настоящ, а не по постоянен адрес.

"Когато съвпадат постоянният и настоящ адрес, детето ще има преднина пред това, на което не съвпадат", поясни изпълнителният директор на Асоциация "Родители" Яна Алексиева в предаването "България сутрин". По думите й точно този критерий предизвиква най-много вълнения и жалби, счита се като дискриминация.

"За нас, като Асоциация "Родители", е много важно да знаем откога започва тази истерия. Тя се случва за определен брой училища, които ние продължаваме да наричаме "елитни", каза още Алексиева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Тя посочи, че това, което виждаме като картина, е струпване на родители в цяла София на определени места. Според нея има основание за протест, защото това е прочит на недоверие както в детските градини, така и в училищата.

"Поставяме този въпрос ежедневно, отговори има всякакви. Винаги обещанията и заявките са, че ще се промени образованието, но въпросът е да се направи истинска реформа", коментира Яна Алексиева.

"Нека има прозрачност и диалог, с който да си говорим родители, институции, училище", призова тя пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: