България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превозвачите с предупредителен протест на 26 април

Дават на правителството 3 месеца, за да бъдат изпълнени исканията им

22.04.2016 | 08:38 Редактор: Мария Аладжова
Превозвачите с предупредителен протест на 26 април

Символичен протест на 26 април готвят българските превозвачи. Те ще настояват за отмяната на тол таксата за републиканската транспортна мрежа, засилен контрол върху нерегламентираните превози, както и за нови правила за субсидирането и компенсирането на превозвачите за намаленията, които по закон се полагат на 13 групи пътници.  

Преди дни представителите на Националното сдружение на автобусните превозвачи се срещнаха с транспортния министър Ивайло Московски, за да обсъдят исканите от тях мерки:

"Законът за автомобилните превози включва изключително много задължения за самите превозвачи. Включва не само Министертсвото на транспорта. Срещата с министър Московски беше най-ползотвотната среща от години. Въпросът е, че не всичко е в неговия приоритет. Подписахме споразумение, че до три месеца трябва да се решат тези проблеми", обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Васил Пиронков, заместник-председател на АЕБТРИ.

Срокът, в който превозвачите държат да бъдат изпълнени исканията им, е три месеца.

По думите му, ако исканията на превозвачите не бъдат удовлетворени след "предупредителното" шествие на 26 април, представителите на сектора ще излязат отново на 10 май.

"Не напразно след като обявихме, че има такъв протест на 26-и, ние очаквахме да се проведат тези срещи с други представители на властта. До този момент не сме получили покана. Единствено получихме покана от Комисията по транспорт. За съжаление се срещнахме само с част от членовете на комисията, другите не пожелаха да останат до края на срещата, което е учудващо", допълни Пиронков.

Българската блокада по Великден

В разговора се включи и Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи, който заяви, че все още не е решено в кои времеви рамки ще бъдат затворени българските пунктове с Гърция по празниците.

"Още февруари месец ние заявихме, че ще направим всичко възможно това да е последната гръцка блокада. Тогава заявихме, че около врликденските празници ние ще осъществим протестни действия, с които ясно да покажем на гръцкото правителство, че това няма как да се издевателства над българските превозвачи", коментира той.

Арабаджиев обяви, че днес до края на деня или най-късно утре ще бъде обявен графикът за затваряне на ГКПП-тата. 

Едното предложение, което се разглежда към момента е 4 часа затруднено движението и 1 час да бъде позволено преминаване, като извън ограниченията ще бъдат автомобили, които превозват болни хора и бременни жени.

Туристическия сектор обаче се обяви против готвената блокада. 

"Към момента няма отменени резервации, но има силно редуциране на запитванията", обясни Байко Байков от Асоциация на туроператорите. По празниците се очаква около 100 хил. човека да пътуват през границата с южната ни съседка.

Байков заяви, че туроператорите разбират исканията на превозвачите, но беше категоричен, че предприемането на подобни мерки не само ще затрудни туристическия бранш, но и ще предизвика ответна блокада от гръцка страна през идните месеци. 

"Въпросът е какво ще се случи, как ще се премине през границата. Има предложения да се преминава през Гърция и Македония. Висчки ще стигнат там, за където са тръгнали, но ще бъдат затруднени", коментира той.