Българските превозвачи затварят границата с Гърция за Великден

Нашенци ще си връщат на гръцките фермери, които блокираха границата през януари

20.04.2016 | 17:45 Редактор: Вероника Цветанова
Българските превозвачи затварят границата с Гърция за Великден

Границата ни с Гърция ще бъде затворена на 29 април 2016 г. в 10.00 часа, обяви Илиян Филипов зам.-председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), предаде "Фокус".

"Блокадата ще бъде за всякакви МПС. Единствено ще бъдат пропускани МПС превозващи болни хора и живи животни. Блокадата ще е пълна по цялата българо-гръцка граница", допълни той.

От БАСАТ предвиждат режим на пропускане по 4 часа, а границите ще са затворени за период от 20 часа, така както направиха гръцките фермери при своя протест през януари тази година.

Решението на превозвачите за блокада на границата е за Великденските празници, а за тези по Гергьовден предстои да вземат решение.

Повод за предстоящата блокада е протестът на гръцките фермери, които на 25 януари блокираха ГКПП "Кулата - Промахон", а по-късно бяха блокирани и пунктовете "Илинден-Ексохи”, "Златоград – Термес“ и "Маказа – Нимфея“.

Фермерите в Гърция протестираха против новите закони за пенсионирането и намаляването на пенсиите, както и срещу повишаването на данъчните ставки за земеделските производители. Протестиращите бяха обявили предварителен график, по който трябваше да се пропуска преминаването през пунктовете, който не беше спазен и доведе до хаос по границата. Чрез тези свои действия Атина наруши основни правила относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки на ЕС.

От своя страна български превозвачи организираха контрапротест на ГКПП "Кулата” на 19 февруари. Повод за гнева им стана неспазването на предварително договорените условия за пропускане на тежкотоварни автомобили през блокадата на гръцките земеделци. Няколко дни по-късно превозвачи изразиха готовност да затворят границата с Гърция по време на предстоящите празници – Великден и Гергьовден с цел да се нанесе удар по туризма на Гърция, като се блокират вносът и износът на храни в страната. През февруари шофьорите планираха блокадата на границата да бъде от 31 април до 7 май.