България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Овчаров: Човечеството без войни не може, НАТО гарантира независимостта ни

Историкът и археолог призова политиците да се държат здраво за Алианса, без да се "натягат" много

22.09.2023 | 09:03 Редактор: Елеонора Танева

С обявяването на независимостта и на Третото българско царство се възстановява нещо, прекъснато насилствено в края на 14 век - независимостта на българската държава и царското достойнство. Защото цар, според всички понятия, означава император. Това каза историкът и археолог проф. Николай Овчаров в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че тази голяма дата - 22 септември, има своето изключително място в новата българска история. По думите му е трудно да се прави паралел между тогавашните и днешните политици. 

"Важното е политиците да разберат онзи призив, който сме получили 1908 г. - за единение пред общата опасност - обявяването на независимостта не е бил толкова елементарен процес, най-трудният е след Съединението на България", подчерта проф. Овчаров пред Bulgaria ON AIR. 

Според него в Европа сме свикнали нещата да бъдат лесни, да няма война много десетилетия.

"Видяхме какво се случва в Украйна, на всички ни е ясно, че войната не е избегната завинаги. Човечеството без войни не може да живее, важно е обновяването на българската армия. Най-голямото българско постижение е, че сме в НАТО, което гарантира нашата независимост", убеден е проф. Овчаров.

Той отправи призив към българските политици: "Да се държат здраво в този съюз, без за да губим своето лице пред останалите, да не се натягаме чак толкова много".

Гледайте целия разговор във видеото.


2
2 rate up comment rate down comment 1
Овце сме
преди 7 месеца
НАТО гарантира независимостта ни".Сериозно??Благодарение на НАТО нямаме армия, а малкото останала армия е обезоръжена.Целта е да сме изцяло зависими от НАТО. Овчаров, гледай си археологията. Скоро ще ти се наложи да обясняваш как въпреки членството в НАТО сме загубили територия, за нещастие.Като си такъв разбирач, не виждаш ли, че имаме разоръжена армия, поради което територията ни е разграден двор?Който не е поискал, той не ни е окупирал. И НАТО ще съдейства за това, да знаеш. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
red
преди 7 месеца
ееее.....ти и тъпака , плю си на сурата само с една изтърсена простотия, когато САТАНАТО не беше в региона, региона беше мирен, Черно море не беше пълно с военни кораби и самолети, в България нямаше руски войски и бази, наглосаксите от 1 база направиха 4, а сега и за 5-та се наъпват, Сигнализирай за неуместен коментар