България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Книгата "Дълг и чест: Александър Малинов" разкрива всичко за големия държавник

Стоян Райчевски с интересни подробности за личността на Александър Малинов

22.09.2023 | 08:31 Редактор: Елеонора Танева

За историческата роля на Александър Малинов можем да прочетем в книгата "Дълг и чест: Александър Малинов" на Стоян Райчевски.

"Той е роден в село Пандъкли, което е изцяло от български изселници в Украйна. Със сигурност много от сегашните му жители не знаят за него. Идвайки в България като юрист, защитник, обвинител в много актуални мега дела, които други отбягвали да вземат, си спечелва и врагове. Когато един печели, а друг губи - потърпевшите си отмъщават", каза Стоян Райчевски в студиото на "България сутрин".

Той подчерта ролята на Малинов да убеди Фердинанд за обявяването на независимостта на България. 

"Самият цар Фердинанд е заинтересован България да стане независима, защото получава по-висок статут - цар, а не княз. Волята за независимост не е само на политиците, а на целия български народ. Малинов убеждава своите съпартийци, приятели, политици, дипломати. Някои казват, че България е почти независима с приемането на Търновската конституция, като нарушава Берлинския договор. Неговата амбиция е да издигне България като суверенна държава, които не са били толкова много в света", допълни авторът на "Дълг и чест: Александър Малинов".

Малинов убеждава Фердинанд за независимостта на България на среща в Карпатите на 25 август 1908 г. Бил е достатъчно убедителен, за да получи мандат на правителство. 

"Стискат си ръка и се разделят, без да говорят повече. Връщайки се в София свиква правителство, на 16 септември взима решение България да обяви независимостта незабавно. Но не само България е заинтересована от този акт - и Великите сили, без да го казват. Идеята е България да е инициатор и да наруши първа Берлинския договор, Австро-Унгария иска да анексира Босна и Херцеговина - и тя да наруши по този начин Берлинския договор", посочи Стоян Райчевски.

Гостът изтъкна, че Александър Малинов винаги е поставял общонационалните интереси над партийните.

"Без изградени партии не можеш да изградиш националните интереси, навсякъде казва "трябва да има здрави, стабилни партии". Истинският политик е служещ на отечеството. Той е истински патриот, активен политически общественик, носещ отговорност за своята програма. Умира на предизборна реч. Той се изправя на трибуната 1938 г., когато България предстои да се ориентира към хитлеристка Германия. "България отново е пред пропаст" - изричайки това, умира. "Дълг и чест" - в поредицата той е една от личностите, която напълно отговаря на това послание", завърши авторът на книгата. 

Гледайте целия разговор във видеото